Skrivet av: djupsnack | 06 december 2009

Om Keppemotorn och äkta metafysik

För ett och ett halvt år sedan gjordes en så stor och revolutionerande upptäckt här i Brasilien att det är svårt att tro det är sant. Jag har sett både fysiker och ingenjörer tappa andan (bokstavligen, jag fick lov att hjälpa en av dem ut i friska luften), samt konservativa akademiker förlora både fattningen och humöret när de fått se uppfinningen, eftersom den går emot alla hittills kända teorier och därför helt enkelt inte borde fungera.

Det jag talar om är Keppemotorn, som just nu är på plats i Köpenhamn för att presenteras på klimatkonferensen av den Brasilianska regeringen och organisationen STOPPA förstörelsen av världen. Den är lösningen som ingen vågat drömma om. Dessutom bevisar den att vi återigen har letat efter något viktigt på fel ställe – och att vi varit lurade i flera hundra år.

1996 publicerade Norberto Keppe boken The New Physics Derived from a Disinverted Metaphysics, i vilken han redan i första paragrafen förklarar att både Einsteins och hela den moderna vetenskapen har baserat sig på felaktiga teorier och att det är därför vi håller på att göra slut på planeten. Den omedelbara reaktionen var naturligtvis både skeptisk och aggressiv, för ”vad vet en psykoanalytiker om fysik?” och ”hur i all världen kan man påstå nåt så dumt?”. Dagens positivistiska vetenskap är tyvärr minst lika dogmatisk som medeltidens religion. Folk blir lika arga idag när någon går emot en allmän övertygelse som dåtidens människa över religiöst nytänkande.

Förklaringen är emellertid enkel. Keppe är nämligen djupt kunnig om metafysikens principer, som han också har skrivit flera böcker om (metafysik är de universella lagar som förklarar världens beskaffenhet och de första orsakerna).

En av de personer som tog boken på fullaste allvar redan från början var min och Helenas nära vän och arbetskollega Cesar Sóos, en ingenjör som under mer än tio år har försökt bygga en motor i enlighet med Keppes teorier. I februari förra året lyckades han tillsammans med kollegan Roberto Frascari att få motorn att fungera. Den arbetade utan att förbruka vare sig batteri eller el, och blev heller inte varm. Få av oss som var med den där gången förstod egentligen hela innebörden av det vi bevittnade.

Det finns en grundläggande lag inom metafysiken som säger att det mindre kommer från det större, eller det underordnade från det överordnade. Den är utgångspunkten för Keppes teorier i boken och följaktligen för Keppemotorn.

Tänk dig att du bor på en öde ö där ingen har varit på många år. En dag när du går längs stranden får du syn på ett mycket vackert sandslott med tinnar och torn. Vad tänker du då? Förmodligen att det måste vara någon annan på ön. Både genom vårt eget förnuft och av fysikens entropilag vet vi att en högre ordning aldrig naturligt kan komma ur en lägre ordning utan hjälp av yttre inverkan. Ett sandslott kan inte bygga sig själv. Inte maskiner heller. Så långt bär vi alla på denna metafysiska princip inom oss.

Vi vet också att det inte är något av djuren på ön som har gjort sandslottet. Det går helt enkelt emot den naturliga ordningen. Allting kommer nämligen från någonting större. (Det är för övrigt den här metafysiska principen som gjorde att de antika grekerna insåg att det rent logiskt måste finnas en Skapare till allt.)

Nästan alla vetenskaper och teorier idag går emot de metafysiska principerna. Detta är en av anledningarna till dagens existentiella tomhetskänsla. Den materialistiska livsåskådningen är alldeles för snäv för att livet ska få någon mening. Dessutom blir vi farliga för oss själva och naturen. Shakespeare visade oss med en mästares hand hur Hamlet, Othello, Macbeth och King Lear förorsakade sina egna tragedier genom att gå emot den universella – och goda – ordningen.

Det allra största misstaget inom dagens vetenskap är enligt Keppe idén att energi kommer från materia. Einsteins formel E=mc2 kan ju utläsas som att all energi kommer från och är begränsad till materia. Utanför materian finns bara tomrum, och det är ju så vi tänker oss rymden. Det är därför vi förbrukar upp hela planeten i vår jakt på el, värme och rörelseenergi.

Keppe menar att det måste vara tvärtom. Energin i universum är mycket mer omfattande än materien, och dessutom långt överlägsnare. Den här energin kallas ibland för skalärenergi, i enlighet med den briljante men bortglömde fysikern Nikola Tesla, men Keppe kallar den oftast för essentiell eller gudomlig energi eftersom det är den som underhåller både oss och naturen. Sóos och Frascari insåg att så fort vi hittar ett sätt att fånga upp den så har vi löst hela jordens miljöproblem och energikris. Dessutom är den med all sannolikhet bra för hälsan, till skillnad från dagens elektricitet.

I mycket förenklade ordalag uppfångar Keppemotorn i sitt nuvarande utvecklingsstadium mellan 70 och 90 % av sin energi direkt från omgivningens energi, istället för att förbruka el eller olja. Forskarna på labbet här i São Paulo hävdar dock att det bara är en tidsfråga innan de kan få den att helt och hållet fungera med hjälp av essentiell energi. Det innebär att mänskligheten slutligen har befriat sig från såväl koldioxidutsläpp som dyra elräkningar och giriga oljebolag.

För er som redan befinner er i Köpenhamn eller är på väg dit, missa inte presentationen av Keppemotorn den 9 december (klicka här för mer info). Skriv också gärna och berätta om klimatmötet. Du kan också lyssna på en intervju med Cesar Sóos när han berättar om Keppemotorn på engelska på Richard Jones Podcast.

För er som har mer tekniska frågor rekommenderar vi följande diskussionsforum http://keppemotorclub.bestforumpro.com/keppe-motor-forum-general-f1/

Sofie

P.S. De kända testinstituten VTT i Finland och PTB i Tyskland har bekräftat keppemotorns låga energiförbrukning. Klicka här för att se resultaten: VTT och PTB

Annonser

Responses

 1. Tack för artilkeln om Keppe motorn. När jag första gången såg den demonstreras i ett TV-program var det enormt. Där stod en person och demonstrerade vad jag försökte säga vid barndop , nämligen att dopgåvan är Guds andedräkt, livsenergi eller gudomlig energi. Detta ämne är så stort, vi förstår det inte, så sant.
  Men tänk ett steg ytterligare. Tänk om det är det- ta som i Bibeln kallas helig Ande, som är denna energi, som vi eftersträvar för att få livet att fungera. Vi andas med guds andedräkt, vi blir inställda i ett sammanhang i livet, oavsett bekännelse, som ger vårt liv mening och ett samband med en högre nivå av livet än vi i vanliga fall når.

 2. Nu har Keppemotorn visats upp i Köpenhamn. Hur gick det? Hur mottogs den? Har det kommit några reaktioner? I det jag kunnat följa från miljökonferensen, har inget sagts om motorn. Det är ju lite märkligt, med tanke på hur revolutionerande den tycks vara. Men jag har å andra sidan inte kunnat följa allt.

  • Hej Viljo!
   Jag skickade faktiskt några email till mina vänner i Köpenhamn med precis samma frågor i lördags. Nu har de just svarat med att de fått väldigt bra kontakter med folk som arbetar med miljövänlig energi under de här dagarna, och företag som är intresserade. Reaktioner är alltid enormt positiva hos de som får chansen att se motorn fungera i praktiken, när de får ta på den och känna att den faktiskt är kall, osv. På nätet är det däremot ofta hetskare diskussioner eftersom många naturligtvis inte kan tro på en sådan upptäckt utan att ha sett den fungera. Och det kan man ju verkligen förstå.
   De stora tidningarna på klimatkonferensen var dock fullt upptagna med den politiska diskussionen och protester som pågår och som vi som sagt kan läsa om varje dag. Lokala tidningar och tv-kanaler har som vanligt publicerat mer, se t.ex. http://www.hallekis.com/xx091208b.htm.
   Eftersom Keppemotorn fortfarande inte har börjat produceras i stor skala (i liten skala kan man redan köpa fläktar och andra mindre apparater här i Brasilien med Keppemotor) så är det få tidningar som vågar publicera än. I Brasilien är det redan flera universitet som har börjat testa och ge lektioner om den här nya tekniken, men det kommer förmodligen att dröja ett tag innan vi får se något om Keppemotorn i våra stora dagstidningar, men vi ska skriva så snart vi vet något mer.
   Tack för ditt email!
   Sofie

 3. Hej Sofie,
  en fantastiskt fin artikel om keppemotorn!
  När du talar om entropilagen tänker jag automatiskt på när jag för första gången, intellektuellt, insåg att det måste finnas en skapare till allt och att det även måste finnas en mycket stark kraft/vilja som håller ihop allt: jag förhörde en god vän som skulle tenta av en kemi-kurs och läste då för första gången om entropi – efter att ha varit inbiten ateist, såg jag på en gång det självklara sammanhanget. Det är ett ögonblick jag aldrig glömmer!

  Vi har ju ett antal keppemotor-kit som säljs genom Svenska institutet för integral psykoanalys. Man får bygga den själv och lär sig samtidigt hur den fungerar. Motorn används inte till att driva en apparat utan är ju mer som en demonstration – men den sprider goda ”vibbar” d.v.s. har en god inverkan på den omgivande miljön.

  Det finns även ett exemplar av en vidareutvecklad keppemotor. En s.k. DNA-motor som har ett ännu större kraftfält och även verkar ha en mer påtaglig god verkan på dem som vistas i dess närhet. Det pågår kontinuerligt undersökningar kring motorns positiva verkningar på människans hälsa.

  Vi behöver sätta lite fart här i Sverige så att man vaknar upp inför denna uppfinning.
  Eller vad säger ni andra?

 4. Extremt intressant inlägg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier