Skrivet av: djupsnack | 04 april 2010

Vi svenskar är skrämmande enfaldiga

Helena, jag och kungen

Helena, jag och kungen

Jag och Helena träffade kungen förra veckan. Han är i Brasilien med en näringslivsdelegation för att försöka övertala den brasilianska regeringen att köpa 36 Gripenplan. Brasiliens regering föredrar dock det franska Rafale-planet, fastän det är mycket dyrare både att köpa och att flyga. Officiellt hävdar man att det här är ett ”politiskt beslut”.

Brasilianare – liksom de allra flesta världsmedborgare utanför Skandinaviens gränser – vet vad det här egentligen handlar om: stora summor pengar i de rätta fickorna. Brassar suckar uppgivet att ”där det finns pengar och människor, där finns det korruption”.

Jag läste den 20 mars i DN att utredningen om mutmisstankar i samband med Gripenaffären till Tjeckien har återupptagits. En österrikisk affärsman vid namn Alfons Mensdorff-Pouilly har agerat mellanhand och över 1,1 miljarder kronor lär ha gått via honom till olika tjeckiska politiker. Misstänkta Gripenmutor i Österrike och andra länder granskas också.

Hur många personer är inblandade i en muthärva? Det är här den svenska enfalden blir fånigt synlig. Vi brukar nämligen alltid skratta bort just den här typen av ”konspiration” eller ”sammansvärjning” som om vi visste bättre. Som om sådant bara finns på film.

Svenska Dagbladets medicinreporter Inger Atterstam skrev till exempel den ena träffsäkra artikeln efter den andra redan i juli förra året beträffande WHO och vaccinbolagens roll i svininfluensalarmet, samt om journalisters önskan att överdriva nyhetsvärdet på en statistiskt sett helt vanlig säsongsinfluensa. Men hon fick på nöten av nästan alla, som i enlighet med vår vanliga enfaldighet klassar allt sådant som ”konspirationsteori” och genast ser det som en ren fantasi. Att flera personer skulle kunna samarbeta i ett oärligt syfte går helt enkelt utöver vårt förstånd.

Existerar verkligen den italienska maffian? Maffior och drogkarteller kräver ju flera hundra eller tusentals medlemmar med starka förgreningar inom både politik, näringsliv och rättsväsen. I Ryssland kan man inte göra stora affärer utan att ha kontakt med maffian sägs det. Är det en konspirationsteori? Rio de Janeiros fruktade drogmaffia Comando Vermelho och São Paulos motsvarighet PCC kanske bara finns i vår fantasi. Märkligt, jag har själv sett PCC få hela São Paulo på knä en gång för några år sedan.

När Israel sätter in underrättelsetjänsten Mossad för att likvidera vissa politiska fiender, är det en verklighet eller bara en konspirationsteori? När den brasilianske borgmästaren Celso Daniel hittas mördad kort efter att han hotat avslöja en korruptionshärva med ett flertal kända politiker inblandade och åklagare plus alla vanliga medborgare hävdar att det handlar om en typisk queima de arquivos (arkivbränning, dvs. att undanröja någon som vet för mycket) är det då bara ett sydamerikanskt huvudspöke utan verklighetsförankring?

Nej, självklart vet de allra flesta svenskar att sånt här händer ute i den lägre stående icke-europeiska och icke-västerländska världen. Ja, naturligtvis även i ett mindre civiliserat land som Italien, för där fungerar ju ingenting som det ska…

Och så skrockar vi gott åt hur ointelligent det är att tala om korruption inom organ som FN och WHO – våra egna fläckfria, västerländska symboler för fred och mänskliga rättigheter. Det inser väl alla att det inte kan finnas ohederliga människor där. 

Det är just den här enfaldiga attityden som gör att den stora massan är så lättmanipulerad. Dissidenter är alltid få till antalet, och ingen tror på dem så länge det rådande systemet varar.

Peter Englund ger i sin uppskakande och ruskigt bildstarka skildring om de båda världskrigen en förklaring till den oförklarliga frågan – judeutrotningen. Hur kunde det gå så långt, mitt i Europas nutidshistoria? I Brev från nollpunkten beskriver han hur tyskar och grannfolk helt enkelt inte trodde på de hemska ryktena som cirkulerade, inte ens när det kom från ögonvittnen. Ja, han hävdar att många judar som lyckats fly från lägren inte förmådde övertyga de andra judarna hemma i ghettot om sanningen och att det var ett av skälen till att så många faktiskt stannade kvar.

Det är farligt att vara så okritiska mot maktstrukturer som vi är. Sociopatologi, dvs. samhällets sjukdomar, är en djupgående studie inom Analytisk Trilogi och Norberto Keppe har skrivit flera böcker, hållit föreläsningar över hela världen och producerat hundratals tv-program om ämnet. I boken Liberation of the People – the Pathology of Power visar han som socialvetare och psykoanalytiker hur vårt samhälle styrs mer av privata, ekonomiska intressen än av våra folkvalda politiker. Det här har naturligtvis konsekvenser för konst, kultur, utbildning, vetenskap och ekologi. (Se bara hur vi blåögt förväntar oss att FN:s klimatkonferenser verkligen ska leda fram till konkreta lösningar till allas bästa).

Vi inom organisationen STOPPA Förstörelsen av Världen har dragit igång en kampanj här i Brasilien, som har spridit sig så snabbt att hälsoministern själv gick ut och försvarade sig. Svininfluensavaccineringen av alla riskgrupper här i landet började nämligen i mars – ett år efter att influensan drog förbi. Ingen annan tidning än vår har publicerat nyheterna om vad som hände med massvaccineringarna i Europa. Vaccinen är, icke oväntat, importerade från Frankrike, som ju använde bara en bråkdel av alla doser de köpte, och förmodligen har någon i Brasilia tjänat några procentandelar av slutsumman för att köpa upp samma vaccin som Europa just nu vill göra sig av med. (Fransmän lider för övrigt inte alls av samma konformism som vi skandinaver. Deras oberoende press går inte av för hackor när det gäller att ta upp saker som vi i Sverige helst inte vill tro på.) 

Jag talade ganska länge med kungen, mest om keppemotorn. Jag tänkte ge honom ett skämtsamt råd i Gripenaffären, men eftersom jag inte stödjer vare sig vapenhandel eller Brasiliens mångmiljardslöseri på stridsflygplan så sa jag ingenting om det. Dessutom var ju Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg i egen hög person här i samband med statsbesöket. Då är det Big Business på gång. Och Wallenberg vet med all säkerhet hur Big Business går till ute i stora världen.    
Glad Påsk!
Sofie 
Annonser

Responses

 1. Bästa Sofie och Helena. Glad påsk!
  Ang. ert inlägg om Peter Englund och judeutrotningen, tänkte jag på ett möte jag gjort med en gammal kvinna. Under världskrig 2 hade hennes man en post i Tyskland nära ett koncentrationsläger. Hon beskrev målande hur de levde ett fint liv i alla de former. När jag stilla undrade, vad hon tänkte om de bilar och tåg, som gick förbi taggtrådsstängslet utanför deras tomt, sade hon rakt till mig, att naturligtvis visste vi vad som där försigick, men hur skulle vi kunna ingripa eller ens säga något, utan att våra privilegier försvann. Jag minnns så tydligt hur isande det blev där vi satt. Kuslig känsla.
  En annan judisk man satt bredvid mig på en middag. Han hade suttit i Auschwitch som fånge. Han tog min hand och bad mig hjälpa honom att hejda sitt intag av mat. Varje gång han såg mat fanns en intuition att äta enormt, för man visste aldrig när nästa mål mat kom.
  Två diametralt motsatta berättelser, men från samma tidsepok. De berättar för oss hur vansinnig världen är med dess människor, när det gäller att skydda sina egna tillgångar utan hänsyn till vad man ställer till. Hur man hjälper det ondas verk på traven , därför att man tjänar på det själv. Det man inte förstår, är att det sätter sina spår inom en själv för livet igenom. Det är något man får leva med .
  Vi har alla vår del av ansvar för det som hänt och kommer att ske.

  • Hej Lillemor, Vilka intressanta berättelser. Den här frågan har alltid funnits hos mig, och det är synd att inte mer historieskrivning har gjorts om tyskarnas egen version. Jag menar, vinnarna skriver ju alltid historien. Vinnarens version. Men tyskarna som arbetade i lägren var ju inte bara soldater, utan egentligen familjefäder och mödrar, och vad tänkte de? Hur reagerade folk runt omkring dem? Det finns så många obesvarade frågor, som förmodligen ingen vågat ställa rakt ut eller svara ärligt på i Tyskland eftersom de har lärt sig att skämmas oerhört för det som hände. Många av mina elever här i Sao Paulo är judar, flera med nummer på armen. De berättar väldigt starka berättelser. Men jag undrar fortfarande hur den stora befolkningen kunde låta det här ske, eller om de verkligen inte visste om det som de säger. Men judeutrotningen är som sagt ett hemskt kapitel ur historien, och det finns fler som vi inte vill medvetandegöra och som ingen talar om. Vi tror helt enkelt inte att det finns avsiktliga orättvisor eller förföljelser.
   Kram,
   Sofie

 2. Ett mycket viktigt ämne! Men jag undrar i min okunnighet om det alltid varit så – med korruptionen och Sverige. Hur fick Eriksson och Volvo t.ex. möjlighet att etablera sig i Brasilien – var det också mutor, månne? Är jag bara naiv som trott att det var pga förträffliga produkter?
  Den kvalitet som Sverige har borgat för, är den bara en illusion?
  Jag bara undrar….
  Men tydligt är att vi svenskar har mycket svårt att hantera och att överhuvudtaget se korruptionen både i oss själva, andra individer och i samhället som stort. Det är ett evigt överslätande och bortförklarande.

  • Hej Marie. Jag tänker att en produkt visst kan vara väldigt bra, men om beslutsfattaren både inom ett stort företag eller i ett land har bestämt sig för att tjäna en extra hacka vid sidan av (vilket är vanligt inom inköpsavdelningen på stora företag), så finns det ju inte mycket annat man kan göra än att betala. Korruption och mutor är naturligtvis fel, men det finns mycket värre slag av social oärlighet som drabbar människor och natur på ett hemskt sett. Se bara dokumentären ”The World According to Monsanto”, som ska visas här nu i veckan på dokumentärfilmfestivalen i Sao Paulo. Det största problemet är hur vi svenskar slätar över eller rent av ironiserar såna här frågor, och på så sätt gör att de här samhällsproblemen kan växa utan gränser. Vi tror inte att ett företag fullt medvetet kan sälja hälsovådliga eller miljöfarliga produkter, eller att de skulle kunna begå falsk marknadföring av de här produkterna. Speciellt inte inom läkemedelsindustrin, eftersom de står för hälsa och välmående.
   Kram, Sofie

 3. Har man upplevt länder med en kraftigt utvecklad korruption så inser man att en ärlig person har väldigt svårt för att utveckla något i en sådan miljö. Mutor är ett måste. När våra politiker skall försöka sälja något och vet att konkurrenterna också mutar så kan man ju undra vad som är rätt att göra ?.

  Frågan är hur mycket korruptionen styr det svenska samhället ? vi lär säkert bli förvånade om vi får veta sanningen.

  Tomas

 4. ett litet tillägg bara – vi har uppenbarligen liten tolerans för att se brister, felsteg, misstag osv – eftersom vi kastar oss som hyenor över den som ertappas med ”korruption”. Kanske handlar vår ovilja mot att se felen om vår rädsla för de krafter som släpps lösa och som kommer att straffa den felande personen. Påtalar man felen släpps mobben fram och det blir rena lynchningen.
  Marie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier