Skrivet av: djupsnack | 12 juli 2010

Att bli frisk genom terapi

Jag har precis intervjuat psykoanalytikern Kerstin Arvidsson, som berättar om hur personer kan bli friska genom en bättre kontakt med sig själva.

Många klienter både i Sverige och andra länder söker upp just Integral psykoanalys för att behandla även kroppsliga sjukdomar, men Kerstin poängterar att hon ofta måste be sina analysklienter att sluta tala om sin migrän eller sin fibromyalgi under sessionen. Den kroppsliga sjukdomen är nämligen bara ett symptom på ett mer djupliggande, psykologiskt problem – som är den orsak vi istället måste få kontakt med och erkänna.

Det viktiga är med andra ord att ta upp allt det som är jobbigt i livet i allmänhet: kanske osämja, ensamhet, svårigheter på jobbet, dåligt självförtroende eller kriser i förhållandet. Det är inte problemen som gör oss sjuka, utan vår brist på kännedom om dem. Vi är nämligen oftast fullständigt omedvetna om vår irritation, våra negativa tankar och dåliga avsikter.

Kerstin Arvidsson är från början sjuksköterska, men intresserade sig redan för tjugo år sedan för psykoanalytikern Norberto Keppes resultat inom psykosomatisk medicin och började därför läsa till och arbeta som psykoanalytiker på Svenska institutet för integral psykoanalys i Stockholm, där hon tar emot klienter från hela Sverige – även på telefon. Hon rekommenderar också böcker inom ämnet, för läsning i sig kan hjälpa oerhört för att få mer medvetenhet om våra verkliga tankar och känslor och om hur de kan påverka kroppen. Hon nämner fr.a. böckerna Alla sjukdomars ursprung och Hälsa genom medvetenhet.

Just nu är hon här i Brasilien, på vårt SPA-hotell i Cambuquira där vi den här veckan kommer att direktsända intervjuer och annat intressant varje dag kl. 18.00-19.00 svensk tid på www.justin.tv/forumstop.  Man kan också se på äldre program genom att klicka här. Vi kommer bl.a. att tala om de volontärprojekt inom konst och utbildning som vi har här i den vackra lilla kurorten som var alldeles förfallen och utan framtidshopp när vi kom hit för några år sedan och hur det ser ut idag, samt om den efterfrågade hälsoresan hit som vi anordnar igen nu i november. Vi ska också tala om de nya tillämpningarna på keppemotorn och om dess mottagande i det ryska parlamentet förra veckan, med mera. Ni är hjärtligt välkomna att titta och skicka frågor eller kommentarer.

För att se bilder och veta mer om hälsoresan hit i november, klicka här.

Hälsningar från vinterbrasilien,  
Sofie

Annonser

Responses

 1. Hej
  Det var roligt att kunna följa er från Brasilien i går, måndag. Det kändes lika nära som Sockenvägen i Enskede, som ligger någon kilometer ifrån där jag bor. Jag har gått i telefonanalys för Kerstin A, och kommer tillbaka till de tankebanorna genom er blogg, och framför allt att lyssna och se personerna live. Tyvärr ska jag resa bort och kan inte följa med mer under veckan. Jag hoppas det spelas in så att det går att följa i efterhand. Spännande att höra att Keppemotorn togs väl emot av ryska parlamentet, nu när Mariabönen för Ryssland skall löpa genom Världen. På lördag kl18 är jag med
  mvh Amy Forsberg

  • Vad roligt att du kunnat titta på vår livesändning. Idag lördagen den 17 juli har vi två intressanta sändningar, en nu kl. 16.00 svensk tid när Ryssland och Brasilien tillsammans ska sända en början på Mariabönen genom världen (18.00 rysk tid), vilket sedan ska göras i varje land just kl. 18.00 som du nämnde.

   Och kl. 19.00 svensk tid ska ingenjörerna och uppfinnarna av keppemotorn tala i direktsändning om de nya tillämpningarna och om de nya testresultat som kommit fram. De ska också svara på frågor via chat-rutan på siten.

   Välkomna att titta på http://www.justin.tv/forumstop eller http://www.justin.tv/forumstop/videos (om du vill se i efterhand).

   Sofie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier