Skrivet av: djupsnack | 16 september 2010

Keppemotorn bekräftad av testinstitut – och mottagen av applåder på europeisk energikongress

Det finska testinstitutet VTT och det tyska PTB har bekräftat de häpnadsväckande siffror som keppemotorcentret i São Paulo publicerade när de fick den första motorn att fungera för drygt två år sedan. (Se länkar här: VTT och PTB)

I båda fallen har institutionerna behövt gå ifrån alla konventionella mätmetoder. Keppemotorn baserar sig nämligen varken på AC eller DC ström, och följer inga hittills kända mätkurvor. Dessutom upphettas den inte som andra motorer i samma storlek och kan därför fabrikeras med mycket lättare och billigare material. De nyaste prototyperna reducerar energiförbrukningen med över 90%. (Det finns naturligtvis redan energisnåla motorer, men de kräver hög precision och är så dyra att framställa att det inte lönar sig att göra en vanlig fläkt.)

I både Tyskland och Holland har man redan satt fart för att bli först med den här nya tekniken. För något år sedan mottogs keppemotorns uppfinnare Cesar Sóos och Roberto Frascari av stående ovationer – fem gånger under samma föreläsning – av en publik sammansatt av några hundra tekniker, professorer och företagare från fr.a. Tyskland, Schweiz, Österrike, Holland, och Danmark.

Vi kan ha funnit en lösning på världens katastrofala energikris.

Problemet är dock ett annat…

Keppemotorn baseras på teorierna i boken The New Physics derived from a Disinverted Metaphysics, som vänder upp och ner på mycket vi hittills ansett om fysik och om universum. Förvisso är vetenskapens grundprincip att den ska kunna prövas och omprövas, och inte vara dogmatisk – men ändå är det inte alls så som nytänkande bemöts inom något område.

Jag har fått anonym epost som ilsket hotar alla på keppemotorlabbet med rättsliga åtgärder. Jag vet inte riktigt på vilka grunder. Men det är ju så här vi människor alltid har gjort. Vi ställer oliktänkande individer inför rätta.

Anonyma hot, ilskna brev, hånande diskussionsklubbar och elakt förtal är ju i alla fall mycket mer civiliserat än att bränna varann på bål.

Det svenska problemet

Vi saknar ett riktigt vetenskapligt tänkande; dvs. att se det där som andra ännu inte har upptäckt – och att vara nyfiken på det. Vetenskapligt tänkande kräver att man är intellektuellt nyfiken och inte dogmatisk. Jag ska inte säga att alla reagerar så, för eftersom Keppemotorn verkligen är bekräftat energisnål så har en mängd företag och individer redan varit här på labbet och testat själva. De flesta väntar nu bara på att Brasilien ska bli först ut med den nya teknologin.

Ett mycket berömt tekniskt universitet i Sverige fick faktiskt erbjudande om att bli det första universitet i Europa att göra testmätningar. De föredrog dock att inte vara först – för det förändrar ju ansvarsbilden dramatiskt, som deras representant uttryckte det – och ville helst se något oberoende testresultat från någon annan först.

Hundratals svenska tekniker och företagare har hört talas om keppemotorn, men väntar på att någon auktoritet ska säga till dem om det här stämmer eller inte.

Var finns den vetenskapliga nyfikenheten? Även om siffrorna skulle vara fel, varför är det inget svenskt företag för ny teknologi som tagit kontakt med keppemotorcentret för att själva skicka ner en representant och kontrollmäta, som så många andra länder redan har gjort? Eller bjuda in uppfinnarna till en energikongress i Europa och se på nära håll, som tyskarna och även ryssarna redan gjort?

Vi svenskar har helt enkelt svårt för att se utöver det där vi har lärt oss och hört om. Vi blir lätt arga om någon har en annan åsikt än vi själva. Håller man inte med om de politiskt korrekta åsikter som basuneras ut i media och i skolor är det säkrast att vara tyst. Vi lär oss automatiskt att vara aktsamma på vad vi säger i olika sammanhang och ihop med både bekanta och främlingar.

Vi lurar alltså oss själva när vi tror att vi är självständiga tänkare. Vi tittar alltid oroligt omkring oss för att se vad alla andra tycker först.

Vi får se hur många fler ”bevis” som behövs innan Sverige också börjar förstå att det här kan handla om en av de största upptäckterna i historien.

Hälsningar från São Paulo och Sofie

Annonser

Responses

 1. På pricken om åsiktsbevakningen i Sverige, Sofie!
  Jag har vidarebefordrat inlägget till en släkting som är elev vid KTH. Vi får se om har ett annat tänkande….
  marie

  • Nu verkar det tyvärr vara lite för sent för Sveriges del, för ett känt tyskt forskningsinstitut ska precis påbörja ett väldigt övertygande och samtidigt minst sagt omvälvande test baserat på en ny tillämpning från keppemotorcentret som de redan mätt och bekräftat, men nu vill göra en djupstudie på för att sedan publicera internationellt. Det är ju i alla fall roligt att forskare runt om i Europa tar tag i det här på riktigt. Här i Brasilien rör det också på sig, men mer på företagsnivå än på forskningsnivå.
   Sofie

 2. KTH brukar motarbeta innovationer som är bra för miljön. Dock lyckas de inte alltid.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier