Skrivet av: djupsnack | 13 december 2010

Låt inte narcissismen förstöra julstämningen!

Nu närmar sig julen, den tidpunkt då vi firar Jesu födelse. Jesus grundsats var: “älska varandra”, vilket inte alltid följs av oss människor. Filosofen Thomas Hobbes sade att “människan är människans varg” (“homo homini lupus”) och att det råder ett ”allas krig mot alla” (”bellum omnium contra omnes”), vilket ju beskriver väl vår situation.  

Många elever som jag undervisar på den terapeutiska språkskolan Millennium i São Paulo hävdar ofta att deras problem är att de inte älskar sig själva tillräckligt, att de inte har tid för sig själva och att de måste lära sig att älska sig själva först för att sedan älska de andra.

Detta egocentriska tankesätt påminner mig om historien om Narcissos ur den grekiska mytologin. Det hela började med att guden Zeus, som var gift med Hera, hade en affär med den pratglada nymfen Eko. När Hera upptäckte vad som pågick straffade hon Eko genom att ta bort hennes röst och förvandla den till ekot, vilket innebar att hon bara kunde upprepa de sista ord hon hört. Narcissos var en otroligt vacker ung man som alla kvinnor förälskade sig i och Eko var inget undantag. Emellertid besvarade Narcissos inte den unga nymfens kärlek, eftersom han enbart älskade sig själv. En dag fick Narcissos syn på sin egen spegelbild i vattnet och kunde inte få nog av att titta på sig själv. Han glömde bort att äta och dricka och dog således vid den silverklara källan. Han förvandlades till narcissen, den vita blomman som påminner oss om honom fram till idag. Enbart Eko finns kvar för att upprepa de ord hon hör i vinden.

Ni ser vilka ödesdigra konsekvenser narcissismen har. Den narcissistiska personen är sjuk eftersom han sluter sig i sig själv och undviker kontakt med den yttre världen. Narcissism har inte enbart att göra med att beundra sin egen skönhet, men något mycket allvarligare. För det första har den narcissistiska personen svårt att lära sig något nytt, eftersom han tror att han redan vet mer än alla andra. Han beundrar inte något annat än sig själv och uppskattar således inte vad geniala personer bidragit med till kulturen och civilisationen. 

Den hypokondriska personen är narcissistisk eftersom han oavbrutet tänker på och talar om sina egna sjukdomar. På resor, högtider och fester kan narcissismen visa sig i form av destruktiva, avundsjuka attityder som förstör de andras glädje. Jag känner t.ex. en kvinna som hade en allvarlig astmaattack på hennes systers bröllop just under bröllopsceremonin, eftersom hon ville kalla till sig uppmärksamheten. Hon hade svårt att andas och ceremonin fick avbrytas för att ringa efter en ambulans. 

Under julmiddagar är det vanligt att folk dricker alldeles för mycket, blir sjuka, tar upp otrevliga samtalsämnen eller börjar bråka med sina släktingar och vänner i ett uppenbart försök att förstöra julstämningen.  

Den narcissistiska personen har svårt att umgås med andra människor och att ha ett bra socialt liv, eftersom han varken lyssnar på de andra eller intresserar sig för vad de behöver. Ni har väl hört skämtet om kvinnan som tillsammans med sina väninnor oavbrutet talade om sig själv. Efter en timme sade hon slutligen att hon var trött på att tala om sig själv och att hennes väninnor nu kunde tala om henne!

Även i yrkeslivet förhindrar narcissismen vår framgång. Föreställ er t.ex. en lärare som enbart vill glänsa inför sina elever och inte undervisar vad som intresserar eleverna, en försäljare som bara sitter framför datorn och spelar dataspel när klienten kommer in eller en religiös person som enbart predikar det som är fördelaktigt för hans religiösa institution. Det är ju en total katastrof.

Norberto Keppe förklarar i TV-programmet Stoppa förstörelsen av världen att följande punkter kännetecknar en narcissistisk person:

 1. Han/hon spenderar mer pengar än han tjänar.
 2. Han/hon är ytlig.
 3. Han/hon tänker allt för mycket på sitt utseende.
 4. Han/ hon gör många plastikoperationer.
 5. Han/hon är obehaglig att umgås med.
 6. Han/hon är en misslyckad artist.
 7. Han/hon är konstant lat.
 8. Han/hon är megalomanisk.
 9. Han/hon ser sig själv som em gud/gudinna.

OBS. Narcissismen öppnar dörren för alla sorters sjukdomar, särskilt de mentala sjukdomarna såsom scizofreni, depression och paraoia.

För att vara balanserade och framgångsrika i våra liv måste vi vara intresserade av andra, tjäna samhället och mänskligheten, vilket ju inte är det allra lättaste. Vi måste lämna vår narcissism och egocentrism åt sidan och försöka se vad gott vi kan göra.

Jag önskar er lycka till med denna uppgift i jul och under det nya året.

Om ni vill veta mer om narcissism rekommenderar jag er att titta på det terapeutiska TV-programmet nr. 205 på hemsidan:

 http://www.stop.org.br/site/catalogo/arquivos.php?_newidioma=se

Varma julhälsningar från Brasilien/

Anna

Annonser

Responses

 1. Hej Anna,
  rena sprängstoffet! och kan lätt övertolkas och missförstås. Tvärtemot vad gängse etablissemang predikar.
  Jag har med tiden allt mer insett att dåligt självförtroende i mycket handlar om självupptagenhet. Även sett det hos mig själv. Men just i dag tänkte jag på katter och hur de lever (och även andra djur), främst på aspekten hur de tar hand om sig, putsar sig och ser till att de mår bra. Inte för att de är narcissistiska utan för att det är naturligt och nödvändigt. Själv gör jag inget av detta. Det handlar nästan om vanvård. Jag tar nästan aldrig promenader, äter inte som jag ska och har dragit på mig ca 10 kg övervikt. Bryr mig inte om att vårda mina kläder, köper extremt sällan nya kläder och ser därmed ut därefter. Tittar sällan i spegeln.
  Om man ändå kunde vara som katten och utan självbespegling putsa och vårda sin kropp och själ med den tacksamhet de förtjänar.
  varma hälsningar
  marie

  • Hej Marie!
   Det är klart att man máste ta hand om sig själv och várda sig, det har ju inget med narcsissim att göra. När en person gör sig vacker, glädjer hon ju faktiskt andra människor, vilket är nágot kärleksfullt. Problemet är väl när vi inte ser nágon annan än oss själva, inte är intresserade av vackra saker i omvärlden, av andra människor och vad de bidragit med.
   Stora kramar frán/
   Anna

 2. Hej!
  Spontan reaktion…. Narcisscism- när människan är självupptagen och ytlig
  Och intressant tanke att dåligt självförtroende kanske delvis kan botas genom att börja se andra människor och världen runt omkring? om jag förstått det hela rätt…
  Det där med mentala sjukdomar får du förklara lite bättre, arbetar i psykiatrin och det där var lite hårdsmält för mig

  mvh
  Yvonne

  • Hej,
   de psykiskt sjuka människor jag mött har alla haft en extrem oförmåga att se andra än sig själva och sina plågor (självskapade?). ”De andra” är för en psykiskt sjuk, objekt att projicera alla negativa känslor på, att bli paranoid på.
   Men det måste erkännas att man stundtals själv har en släng av ovanstående.
   marie

   • Hej igen Marie!
    Tack för din förklaring.
    Jag háller med dig att vi alla kan vara lite narcissistiska ibland.
    Kramar/
    Anna

  • Hej kära Yvonne!
   Vad kul att du läste min artikel och funderade över den. Jag vet att det finns en del nya begrepp som ger oss en del tankeställare. För att förstá mer hur mentalsjukdom har att göra med narcissism, rekommenderar jag dig att gá in och titta pá TV-programmet Stoppa förstörelsen av världen nummer 205:

   http://www.stop.org.br/site/catalogo/arquivos.php?_newidioma=se

   Varma hälsningar frán/
   Anna


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier