Skrivet av: djupsnack | 20 februari 2011

Att-alltid-ta-vara-på-livet ångest

Har ni någon gång känt den? Känslan av att dagarna rinner iväg och man inte hunnit med någonting annat än den vanliga, nödvändiga rutinen. Känslan av att ”mitt liv är så färglöst jämfört med alla andras”. 

Då och då stiger ångestnivån när man plötsligt får för sig att ”jag (eller vi) har inget socialt umgänge”, eller kort och gott: ”Jag har inget liv!”

Vi i västvärlden har nämligen fått för oss att man måste uppleva något i varje vaket ögonblick. Att man ständigt måste njuta av tillvaron och ha roligt.

Men vi begår ett grundläggande misstag här, som gör att vi aldrig riktigt känner oss just tillfreds och harmoniska.

För några år sedan översatte jag boken ”Hälsans ursprung” av Norberto Keppe, vilken gjorde mig medveten om en mängd saker som vi lurar oss själva med. För alla er som redan läst någonting om Keppes psykoanalytiska arbete, är inversion* naturligtvis ett känt begrepp. I den här boken visar han på en speciell inversion, som hela samhället genomsyras av idag.

Vi blandar nämligen ihop tillfälliga njutningar (baserade på det som Keppe kallar sensorialism, eftersom det har att göra med våra kroppsliga, ytligare sinnesintryck) med äkta lycka (som ligger på ett mycket djupare, psykologiskt plan, kallat psykism).

Till exempel att äta choklad. Det är en njutning, men bara så länge chokladen varar. Man är inte en lyckligare person dagen efter. Snarare tvärtom ibland:

”Varje gång människan sätter det som är underordnat över det väsentliga mår hon dåligt, för hon går emot den naturliga ordningen. Sådant var fallet med den här klienten, liksom med alla andra som önskar bli lyckliga genom sinnena: mat (dryck, droger), ekonomisk makt (pengar och ledande befattningar) och sex (narcissism och utseende).” (ur Hälsans ursprung)

Samma sak gäller sex, god mat och dryck, pengar, fester, snygga kläder, o dyl. Det är roligt så länge det varar, men snart är fröjden över. Den nya bilen är ett slags rus i början, men kanske inte längre än i några veckor. Efter det blir den som bäst ett mycket bra köp. I värsta fall börjar man redan tänka på nästa bil. Så är det med kläder också.

Då händer det lätt att vi hamnar i ångestfällan. Vi måste äta mer, småsnaska lite hela tiden, kanske festa flera gånger i veckan, byta partner gång på gång, shoppa ofta – för att uppleva den där njutningen igen.

”Den neurotiske individen lider på grund av att han vill få ut något av sinnesförnimmelserna som de inte kan ge. Den som befinner sig i sinnena drar inte nytta av vare sig sanningen, godheten eller skönheten, som står att finna i kärlek, förnuft och estetik. Till och med sinnesförnimmelserna beror till största delen på dessa högre stående element som befinner sig i det psykiska livet. Sinnena är länkade direkt till kroppen, och är fullständigt beroende av det psykiska livet.” skriver Keppe.

Om man går på restaurang med några vänner kan man med andra ord ha en av två attityder. Antingen tillhör man den där gruppen som lite desperat försöker få ut maximalt av alltihop och förväntar sig att maten ska vara perfekt och bordet och allt annat också. Då händer det lätt att man börjar klaga och känna att man nog borde ha gått till den där andra krogen istället. Eller så är nog det där andra bordet bättre, eller så skulle man ha beställt den där andra rätten, eller så kanske det är för många (eller för få) personer på restaurangen, eller för bullrigt, eller fel musik.

Egentligen kommer all den här frustrationen inifrån, och beror på att vi har tappat kontakten med vårt inre. Vårt psykologiska liv saknar tillfredsställelse, och vi projicerar det utåt på alla möjliga små detaljer som vi tror vi måste fixa först innan vi kan må bra. 

Den andra gruppen består av personer som just har bättre kontakt med sig själva och inte alls förväntar sig att få ut något mer av situationen än den faktiskt kan ge. Dessa människor njuter i slutändan mycket mer av stunderna, för de behöver inte hela tiden fylla något inre tomrum med upplevelser. Istället kan de njuta av samvaron med de andra och behöver inte lägga så stor vikt vid övriga små detaljer.

Även mat smakar bättre om man mår bra. Som sagt beror ju även våra sinnesupplevelser på vårt psykologiska tillstånd. Om man är väldigt ledsen kan man exempelvis inte känna någon smak alls.

Fester och resor också. Det finns ju de som försöker dra ut på festandet tills det börjar bli pinsamt eftersom alla andra redan blivit nöjda och gått hem. Eller som inte står ut med att komma tillbaka till vardagen efter solsemestern, medan andra kommer hem igen fulla av intressanta erfarenheter och nyinförskaffad energi.   

Vårt psykologiska liv tillfredsställs av kärleksfullt, ärligt och förnuftigt handlande. Kort sagt, att göra det som tillvaron kräver och att samtidigt tänka på andra – fastän man kanske inte har så stor lust. Keppe skriver vidare att den som inte vill göra gott mot andra heller inte gör det mot sig själv.

Den här kontakten med sig själv beror naturligtvis också på att vi medvetandegör oss om våra egna brister och kvaliteter (därav en av anledningarna att gå i terapi, för övrigt).

”Äkta välbefinnande är utan tvekan det spirituella (psykologiska) och det kommer genom kontakt med sanningen och skönheten, eftersom den mänskliga anden är äkta och harmonisk. Den är som ett kärl som fylls med friskt vatten, såsom det var ämnat.” (Hälsans ursprung)

Sommarhälsningar från Brasilien och São Paulo! (Nu börjar det ett riktigt tropiskt skyfall snart! Vi kan redan höra åskan.)
Sofie

*Inversion betyder att vi på ett omedvetet plan vänder upp och ner på våra värden osv. Vår vilja är också inverterad många gånger, vilket gör att vi har lättare för att slösa bort tid på onödiga eller ohälsosamma saker än att verkligen göra det där vi borde. Keppe upptäckte den psykologiska inversionen 1977 och har sedan kommit fram till fundamentala inversioner som vi har byggt upp vårt samhälle på, t.ex inom ekonomi, läkarvetenskap, fysik, och flera andra.

Annonser

Responses

  1. Tack för fin blogg!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier