Skrivet av: djupsnack | 17 maj 2011

Reinfeldt och Keppemotorn

Imorgon ska jag träffa Fredrik Reinfeldt.

Han är här i Sao Paulo tillsammans med en delegation på runt 160 svenska företag som bl.a ska inviga ett svensk-brasilianskt forsknings- och innovationscenter. Reinfeldt själv ska tala om Sverige som föregångsland för grön teknologi på den något annorlunda, konformade skyskrapan som tillhör FIESP – Sao Paulo Stats tunga industriförbundden – mitt på den trafikerade och hetsiga affärsgatan Avenida Paulista.

Jag ska vara där för att representera Keppemotorn, presenterad som ett av förslagen på samarbete mellan Sverige och Brasilien.

FIESP:s ledningsgrupp har nämligen själva varit på Keppemotorlabbet och uppmätt resultat som bekräftar allt som uppfinnarna själva påstått om motorns oerhört låga energiförbrukning. Många apparater fungerar utmärkt med 90% lägre elkonsumption jämfört med konventionella motorer.

Keppemotorn är som sagt en så pass revolutionerande produkt att den – om den håller vad den lovar – kan bli lösningen på världens energi- och miljökris. Resultaten har emellertid varit för bra för att kunnas ta på allvar, ironiskt nog. Dessutom innebär den att vi måste tänka om fullständigt vad gäller fysik, och historien visar som vi vet att vetenskapligt nytänkande alltid bemöter hårt motstånd och förlöjligande i början.

De tre brasilianska jättarna ABINEE, SENAI och FIESP stöder nu alltså officiellt de brasilianska satsningarna på Keppemotorn.

Även i Sverige rör det på sig, även om folk är obeskrivligt rädda för att ta första steget offentligt. Ett hundratal ingenjörer på ÅF i Göteborg fick i höstas chansen att se Keppemotorn, när uppfinnarna Cesar Sóos och Roberto Frascari var där på ett inofficiellt men fullsatt frukostmöte.

Några inser nu att Sverige kan ligga i täten, eller hamna långt efter, i det som nu ser ut att bli ett verkligt paradigmskifte, där mänskligheten kanske äntligen har hittat teknik som inte tär lika mycket på naturen och som dessutom är enkel och billig att framställa.

Jag har nyligen tittat på tv4:s dokumentärfilmer ”Hur fattigsverige blev rikt” och de visar tydligt att svensk industri byggdes upp till världsklass genom några modiga satsningar på unika uppfinningar och att egentligen inget nytt hänt på industrifronten sedan SKF, ASEA, Ericsson och de andra jättarna startade för över hundra år sedan.

Är det inte dags att bli världsledande igen? Med grön energi?

Hälsningar från ett vinterkallt Brasilien,
Sofie

Annonser

Responses

 1. Tänkte väl att ni skulle vara med och presentera Keppemotorn när jag hörde att Reinfeldt skulle besöka ett innovationscentrum i Brasilien! Inslaget i P1 handlade dock om att besöket inte tycktes ha något journalistiskt värde därför att Reinfeldt inte skulle propagera för JAS! Det lät som om det var viktigare att följa Drottn. Silvia som råkar vara där samtidigt.
  Allt gott till dig Sofie och till lilla Ida!
  marie

  • Ja, hoppas att Sverige blir världsledande i denna på riktigt gröna energi!
   Appropå JAS, idag tillverkar vi mest krigsmaterial per antalet invånare i världen, hörde jag nyligen. Så nu gäller det att vända denna trend.

   Mycket lycka till! Lisa

   • Trenden kommer inte vända sig själv. En början kan vara att anmäla ISP upprepade gånger för att de regelbundet bryter mot lagen.

 2. Hej Sofie,
  hur gick det med Reinfeldt?
  Längtar efter att få läsa fler bloggar om vad som rör sig inom trilogin.
  varma hälsningar
  marie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier