Skrivet av: djupsnack | 15 juli 2011

Varför bråkar vi så ofta på semestern?

       Den här veckan (den 13:e juli) publicerades en artikel i DN om varför vi bråkar mer på semestern. Det är ett intressant faktum som tåls att reflektera över.

       Psykologen Liria Ortiz i DN säger att familjerådgivare ser en ökning i antalet samtal och att separationsfrekvensen blir högre efter sommaren. Ortiz tycker att det är viktigt att man redan före ledigheten pratar om vilka förväntningar man har på semestern och vad man vill göra, eftersom vi ofta har olika uppfattningar om vad det innebär att ha roligt tillsammans på semestern:

”Menar vi samma saker när vi säger att vi ska göra roliga saker tillsammans? Att ha det bra för dig kan innebära att ta långa promenader på stranden. Men för din man kan det vara att ta en öl på krogen med kompisar.” (DN, 13:e juli, 2011, Susanne Jacobsson)

Ortiz rekommenderar DNs läsare att kommunicera och kompomissera för att undvika konflikter. 

       En av mina vänner i Sverige skrev till mig och frågade om hur vi inom Integral psykoanalys ser på det här, så jag tänkte att jag skulle försöka förklara.

       Psykoanalytikern Norberto R. Keppe skriver i boken “Alla sjukdomars ursprung” att det svåraste för människan är att acceptera det som är gott. Vi tror av vana att vi önskar det som är gott, men i grund och botten handlar vi genom våra emotioner, som baserar sig på en inverterad känsla av avund. Den avundsjuke personen avvisar både hälsa, välmående  och lycka i livet utan att själv lägga märke till det förstås. Avundsjukan har sitt etymologiska ursprung i det latinska ordet “invidere” som betyder “att inte se”. Den avundsjuke personen vill inte se det som är gott, sant och vackert. 

“Avundsjukan riktar sig mot just de personer och saker som är mest oumbärliga, vilket gör den till en mycket        motsägelsefull ”känsla”. På samma gång som man har behov av en viss person, tar man avstånd från och opponerar sig mot honom eller henne och förhindrar sig på så sätt från att ta del av det man mest behöver. Den avundsjuke individen förstör med andra ord källan till sin egen lycka och välmåga. Så vad göra med den avundsjuke om han avvisar det han mest tycker om och behöver? Detta är det fruktansvärda dilemma som människan har satt sig i.” 

          Utdrag ur boken “Alla sjukdomars ursprung”, skriven av Norberto R. Keppe.

       Om ni blev förvånade över detta påstående är det för att ni ännu inte har kunskap om den stora omedvetna världen som existerar inom oss. Vi skulle kunna jämföra människan med det här isberget:

10% medvetenhet

90% omedvetenhet

 

 

Vi känner till ungefär 10 % av det vi är och 90% förtränger vi i det omedvetna. 

       P.g.a. omedvetna dåliga intentioner kan vi t.ex. sabotera en trevlig resa med bråk eller genom att bli sjuka eller bryta ett ben just innan resan. Vi kan förstöra ett bra förhållande genom att angripa vår partner utan större anledning eller säga nej till befordringar på jobbet och på så sätt förstöra vår egen framgång. Vid valet av partner är det också vanligt att personen låter sig styras av denna destruktiva omedvetna kraft. Ni kanske också har sett hur någon ni känner blivit tillsammans med en mycket svartsjuk (och avundsjuk) person som inte vill att fästmannen/fästmön (pojkvännen/flickvännen) håller kontakt med sina vänner, forsätter med sina hobbys, studier och arbete. Emellertid är det inte enbart den svartsjuke personen som är avundsjuk. Även den som väljer en sådan partner uppvisar en dålig avsikt med sitt eget liv och använder den andre som ett slags alibi för att kunna fullborda det som det omedvetna “befaller”.

       Men låt oss återgå till ämnet semesterbråk! En annan orsak till dessa bråk är idealisering.  En person som idealiserar lever i en sorts fantasivärld och tycker att allt och alla borde anpassa sig till den. “På semestern får det inte regna, min partner måste vara romantisk och generös, barnen måste vara snälla och väluppfostrade, jag själv måste vara i toppform på stranden, familjen måste ha mycket pengar för att kunna förverkliga alla sina drömmar, inga problem får dyka upp på min semester etc…” När personen upptäcker att allt inte riktigt stämmer överrens med det han föreställt sig, blir han rasande.

       Här är ett utdrag ur boken “Alla sjukdomars ursprung” som illustrerar en typisk idealisering:

“Patient: -Jag är utled på att gråta över min man som inte vill arbeta och nu gör min dotter samma sak. Hon stiger inte upp i tid för att gå till skolan .

Analytiker: -Det tyder på att du idealiserar din man ochnu även din dotter.   

Det verkar som om huvudskälet bakom ett olyckligt äktenskap är att den ena partnern idelaiserar den andre alltför mycket.  Dessutom antyder det att han eller hon också lägger skulden för sina egna problem på partnern.

De sjukaste människorna begär att andra ska leva upp till deras förskönade bilder. De mest neurotiska individerna idealiserar så mycket att de inte accepterar andra som de är. Med lätthet hittar eller skaffar de fram em mängd fel hos sin nästa, och blir outhärdliga att umgås med eftersom de ständigt anmärker på andra. Innan den neurotiske skönmålar någon annan, har han också  en mycket stor idé om sig själv – och inbillar sig att den andre har samma uppfattning, som om endast han kan förstå honom. På så sätt är han självfallet mycket trevlig att tala med, men kan plötsligt byta åsikt och börja attackera sin samtalspartner.”                                               

       Och vad är lösningen på de här problemen? Alla människor är avundsjuka och idealiserar, men skillnaden är hur mycket medvetenhet man har. En person med större självkännedom kan lägga märke till sin egen patologi, kontrollera den bättre och således njuta mer av de goda sakerna i livet, såsom en semester el. dyl. Självkännedom är psykoanalysens funktion. Om ni vill veta mer kan ni ta kontakt med oss här på bloggen eller med centret för Integral psykoanalys i Sverige: www.analytisktrilogi.se

Trevlig semester!

Vänliga hälsningar/ Anna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier