Skrivet av: djupsnack | 31 juli 2011

Anders Behring Breivik är både terrorist och sinnessjuk

Anders Behring Breiviks fruktansvärda massmord på Utöya och i Oslo för en vecka sedan har satt vårt samhälle i ett mycket besvärligt läge.

Antingen betraktar vi honom som en terrorist som utförligt har planerat och sedan på egen hand genomfört en grym politisk attack rakt mot Norges demokrati och öppenhet, vilket i mångas ögon kan ge honom oberättigade meriter och samtidigt öka risken för copycats som inspireras av hans ”framgång”.      
 
Det andra alternativet är att se på honom som en fanatisk galning, som genom att så brutalt mörda oskyldiga, obeväpnade och praktiskt taget instängda barn och ungdomar inte kan få andra kvalifikationer än sinnessjuk, usel, feg, ond, djävulsk. Då hamnar vi dock i ett annat dilemma.

Att bli bedömd som sinnessjuk har ju ofta lindrande inverkan på domslut och straff. Plötsligt är lagbrytaren inte längre ansvarig för sina dåd. I stället betraktas han som ett offer för sig själv och samhället. Förklaringen till det ohyggliga lägger man hos frånvarande föräldrar, skolmobbare eller någon annan som på så sätt blir skyldig till det som hänt.

Det här är ett stort rättsligt misstag, för ohyggliga våldsbrott begås alltid av människor som är svårt psykiskt störda – och de är inte mindre skyldiga för det.

Psykiska rubbningar av den här sorten drabbar nämligen inte någon som inte själv har gett rum för dem. De växer oftast fram av år av hatiska tankar gentemot omvärlden och storhetsfantasier omkring sin egen person, där han eller hon ser sig själv som mer än andra, felfri, speciell.

I stället för att se sina egna onda avsikter lägger Breivik över dem på andra. Han ser exempelvis muslimska invandrare och vissa politiska partier som det stora hotet mot Norge, medan det i själva verket är han själv som tillfogat sitt eget land och folk större sår än någon annan sedan andra världskriget.

Ingen kan planera och begå ett så fruktansvärt massmord som det på Utöya utan att vara svårt psykiskt sjuk. Att vara känslokall, sakna medlidande och skuldkänslor är de främsta kännetecknen på psykopati, men som vi vet av alla studier så förhindrar psykopati inte alls individens intellektuella förmåga. 

Det är ett stort fel inom vårt rättsväsende att en brottsling som Breivik ska bedömas som antingen terrorist eller sinnessjuk, för i grund och botten är han både ock.

Sofie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier