Skrivet av: djupsnack | 21 oktober 2011

Världen kanske håller på att vakna upp…

Vi har fått flera frågor om vad vi inom Analytisk Trilogi eller STOP-organisationen håller på med just nu. Så jag har äntligen satt mig ner för att skriva ihop lite snabbt vad som händer just nu.

Vi är just nu fullt upptagna med att planera en internationell kampanj inför nästa år, och har också deltagit aktivt i Occupy Wall Street där några av våra amerikanska vänner har delat ut Norberto Keppes nu högaktuella bok Liberation of the People – the Pathology of Power, som han skrev i mitten på 80-talet när folk i USA och Europa fortfarande levde i illusionen att vi är fria folk.

I boken gjorde han den första riktiga studien över maktmänniskors patologi, dvs. vad det är för slags individer som sätter makt och pengar över allt annat i livet. Slutsatsen är högst obehaglig, inte minst med tanke på att det är just dessa personer som styr över oss andra.

Han gjorde också klart att den ekonomiska makten, dvs. banker, multinationella företag, spekulering osv, är mycket farligare för samhället än vad politiker är. Den ekonomiska makten kontrollerar allt, inte minst korrupta politiker som egentligen aldrig på riktigt representerar folket som har valt dem.

Först nu börjar folk inse att världsproblemen upprätthålls av samma lilla elit, som aldrig ställer sig i rampljuset och aldrig tar smällarna. Det är som sagt därför ockupanterna har installerat sig vid Wall Street och inte i Washington DC.

“Jag hävdar att alla problem i dagens samhälle kan sammanfattas till ett enda: hur social och ekonomisk makt används. Under tidigare epoker har feudalherrar, kyrkan eller borgarstånd suttit med makten i händerna. I sjäva verket är det så att varje person som får obegränsad makt börjar ge näring åt sina mest allvarliga patologiska fantasier och så till den grad att han blir extremt farlig för både sig själv och i synnerhet för andra.

Den här boken är tillägnad alla de som ännu inte blivit helt korrupta. Den är tillägnad alla idealistiska unga människor, studenter, artister och arbetare av alla slag. Den är till folk i allmänhet, som ständigt är förda bakom ljuset och som inte kan göra mycket för att fly undan de girigas och de korruptas ilska.” (Keppe, Liberation of the People, 1986)

Ekonomiska problem, arbetslöshet, stora skulder, hemlöshet och hopplösa framtidsutsikter har nu fått även USA och Europa att inse att vi inte heller är fria medborgare.

Världen styrs av mycket mindre än 1% av jordens befolkning. Olyckligtvis är de resterande 99% fragmenterade inom olika raser, klasser och nationaliteter som beskyller varandra för alla svårigheter i samhället. Det hoppas nu Occupy-rörelsen på att förändra, genom att visa att vi allihop sitter i samma båt och att vi tillsammans är starka nog att förändra samhället till det bättre.

Så i lördags gick folk ut i hundratusentals i städer på alla kontinenterna och gjorde fredliga demonstrationer mot de ekonomiska orättvisorna – alla under parollen ”Vi är de 99%”. STOP the Destrucion of the World var också ute på São Paulos stora finansgata med parollen ”Stoppa den patologiska makten”, vilket brassar förstår innebörden av utan vidare förklaringar.

”Tiden är mogen för att kalla samman alla människor av god vilja för att arbeta till förmån för mänskligheten, och inte för de som är sjukast och som kontrollerar ekonomisk makt och korrumperar alla samhällets områden.

På samma sätt som nazismen är en mardröm från det förflutna, kommer den ekonomiska makten en dag att betraktas som en hemsk terror från vilken mänskligheten till slut lyckades frigöra sig.” (Keppe, Liberation of the People, 1986)

Varma hälsningar från Sofie

Annonser

Responses

 1. Det händer verkligen saker i folks medvetande nu. Jag hör dagligen kommentarer som påminner om just det som Keppe tar upp i sina böcker. Hade själv inte tillfälle att delta i demonstrationen i Stockholm men vid nästa tillfälle ser jag fram emot att vara med aktivt. Ser också framemot att se Liberation of the people på svenska.
  hoppfulla hälsningar
  marie

  • Hej Marie!

   VI håller på med översättningen just nu, och snart kommer vi att starta en kampanj där jag hoppas du också är med och deltar. Så snart vi är klara ska jag posta och skicka. Tillsammans är vi ju 99%!
   Kram,Sofie

   • Det var en artikel i Svenskan idag om demonstranterna (ner med Wall Street) på Brunkebergs Torg – de verkar inte vara så många, men artikeln hade ett helt uppslag i alla fall. Kanske upplever vi det inte ännu in på bara skinnet – som man gör i USA och flera andra länder.
    Vi är bekväma här – känner själv av bekvämligheten och viljan att tränga bort den obehagliga verkligheten och kanske får vi ingen resning här förrän ekonomin rasat rejält här också…
    kram
    marie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier