Skrivet av: djupsnack | 13 december 2011

Vi blir sjuka av att inte våga ta tag i problemen

Vi blir inte sjuka av att ha problem, utan av att inte vilja se dem.

Inom Integral psykoanalys kallas det här att censurera medvetenheten, dvs. att vara väldigt intolerant med sanningen om våra egna brister eller andras. Därför är Sverige på många sätt ett mer neurotiskt samhälle att leva i än många s.k. utvecklingsländer.

Censuren i många länder handlar om att hårt bestraffa den som ”gör fel”. I andra länder, som Sverige, yttrar den sig på så sätt att man oftast blundar för problemen. Det är den censur man kan se hos mammor som bortförklarar sina barns problem med fraser som ”Han slår inte alls på de andra, han leker bara” eller ”Hon har inte alls ätstörningar, jag var också väldigt spinkig när jag var ung”.

I många länder kan man vara hur bra vänner som helst fastän man i vissa frågor diskuterar både hetsigt och ilsket.

I svenska konsulatets lilla handbok med tips för brassar som ska flytta till Sverige står det däremot uttryckligen att man ska undvika att yttra sina åsikter öppet i polemiska frågor. För vad händer egentligen i Sverige om man öppet har en avvikande åsikt i en känslig fråga?

Den svenska typen av censur leder nämligen ofta till att man undviker eller fryser ut den som på något sätt är ”fel”.

På så sätt är Sverige en åsiktsdiktatur. Man kan förlora både vänner och anställning om man säger rakt ut vad man egentligen tycker. Följden är att svenskar blir allt spändare i sociala sammanhang, allt mer förställda, allt tystare. Och allmänt sjukare.

Vi åker bort ett tag inte bara för att få sol, utan också för att få andas lite frihet.

I boken Den inre människan som nyligen kommit ut på svenska som e-bok behandlar psykoanalytikern Norberto Keppe bland annat vår rädsla att erkänna sanningen om oss själva och även om världen omkring oss, och visar också genom praktiska exempel från klienter i analys hur den här kontakten med sig själv är det enda sättet att verkligen må bra i livet.

Hälsningar från Sofie

Annonser

Responses

 1. Här har du verkligen slagit huvudet på spiken, den här texten formulerar verkligen problemet med Sverige på ett korrekt vis. Tack så mycket!

  • Hej Björn,

   TAck för kommentaren och kul att höra att du kände igen det här problemet…

   Sofie

 2. Ja, det är jag! Har förlorat både ”vänner” och anställningar genom livet pga det du belyser. Det känns ju så märkligt att vara tyst och bete sig en aning
  ”inverterat” bara för att omgivningen behöver det.

  • Hej Britt-Marie,

   Jag tror jag insåg hur stort det här problemet egentligen är i Sverige först efter att ha levt utomlands i så många år. Under mina första år som lärare i Brasilien blev jag ibland alldeles stel när brasiliarna började diskutera vissa polemiska frågor – och rakt ut sade sina egna åsikter och ibland till och med ”Nej, jag håller inte med. Jag tycker…”. JAg väntade varje gång på att någon skulle bli sur och förolämpad, men det hände helt enkelt inte. Man tillåter helt enkelt varandra att tycka och tänka olika.

   Sofie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier