Skrivet av: djupsnack | 04 januari 2012

Psykoanalytikern Cláudia Pacheco om svenskars mentalitet…

I måndags intervjuade jag den brasilianska psykoanalytikern Cláudia Pacheco*, och hon talade om Sverige och svensk mentalitet.

Hon har en hel del erfarenhet av oss svenskar efter att ha bott vissa perioder i Stockholm och dessutom under många år tagit emot svenskar inom Integral Psykoanalys både när hon arbetade i New York, i Paris och nu i Sao Paulo genom telefon.

Hon skojar om att alla svenskar hon träffar upprepar frasen: ”Man måste värdera individen”. Hon menar att vi tror att vi är väldigt öppna för oliktänkande, att vi är ett exempel på demokrati och yttrandefrihet, att vi verkligen låter var och en vara så som han verkligen är, men att det inte alls är sant.

I Sverige, hävdar hon, finns det en oskriven regel för hur man bör bete sig, hur man bör tänka och tycka, till och med hur man bör se ut. Man får inte vara olik, absolut inte vara bättre. Vi blandar ihop jämlikhet med likformighet.

Å andra sidan menar hon att svenskar är ett av de lättaste folken i världen att arbeta eller leva tillsammans med, för vi använder inte vår energi till att attackera andra. Vi är dessutom mer interioriserade än extroverterade, vilket ger oss stora fördelar i den terapeutiska processen där man måste kunna lyssna och reflektera över det som sägs.

(Som ni märker generaliserar hon, och det får man ju för övrigt inte heller göra i Sverige. Man får bara generalisera om politiskt korrekta saker såsom: ”Kvinnor får arbeta mycket mer än män, för de både yrkesarbetar och har fortfarande huvudansvaret i hemmet”, ”Kvinnor är mycket mer intuitiva än män och kan göra flera saker på en gång.”. Man kan däremot inte säga att ”Män kör bättre än kvinnor”, eller ”Män är mer rationella än kvinnor”. Intressanta exempel på hur förbjudet det är att yppa sin åsikt i vissa frågor.)

Intervjun i sin helhet behandlar också områden som barnuppfostran, att tala om problem, Sverige på 60-talet och idag, och sist av allt svensk andlighet. Intervjun kommer snart att finnas tillgänglig här och på STOPPA förstörelsen av världens hemsida.

Gott 2012 från Sofie

*Cláudia Pacheco är grundare till och ordförande i den internationella organisationen STOPPA förstörelsen av världen. Hon är psykoanalytiker och författare, bl.a. till boken Hälsa genom medvetenhet som är ett grundläggande verk inom området psykosomatisk medicin baserat på mer än 30 år av forskning och klinisk erfarenhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier