Skrivet av: djupsnack | 22 januari 2013

Att drömma om det (o)möjliga

Utopier är milstolpar i historien. Utan dem skulle vi inte ha mycket att läsa om. Problemet är att all mystik och alla drömmar runt utopierna försvinner i samband med att de förverkligas. Vi glömmer helt enkelt bort att de har funnits.

Tänk bara på de orimliga drömmar och den ofantligt stora uppgivenhet som måste ha föregått följande händelser i historien:

300-talet – Kristendomen blir statsreligion i romarriket, vilket måste ha betraktats som ett snarast mirakulöst händelseförlopp efter sekler av blodig förföljelse där de urkristna i flera generationer tvingat gömma sig långt inne i mörkret av kilometerslånga katakomber.   

1492/1500 – Skeppen anländer till Europa med bevis på att de legendariska och ofantliga landområdena på andra sidan haven faktiskt existerar – mitt i en tidsepok då de flesta (i alla fall offentligt) trodde att jorden var platt. Skeppen för med sig laster som för alltid förändrar vår syn på världen.

1776 – En grupp modiga och idealistiska män skriver USA:s självständighetsdeklaration och några år senare den amerikanska konstituitionen med något så ofattbart vågat som demokratiskt styre och mänskliga rättigheter, baserat på illuminismens utopiska idéer om ett jämlikare samhälle. Vem visste egentligen då om de första valen verkligen skulle fungera, om de tre makterna skulle hålla sig inom sina lagstadgade funktioner, eller om britterna skulle komma igen för att ta tillbaka det de förlorat? Med det skriftliga tillägget om individuella rättigheter inleddes massutvandringen av européer som längtade efter den amerikanska drömmen om yttrande- och religionsfrihet. Det skulle ta 150 år för de europeiska länderna att ge sina folk samma rättigheter.

1947 – Rörelsen med Mahatma Gandhi i spetsen får äntligen sin självständighet, efter årtionden av aktivt icke-våldsmotstånd mot ingen mindre än det brittiska kolonialstyret! Vem i hela världen skulle ha kunnat ana något sådant tjugo år tidigare, då det indiska folket levde i stort sett som fredlösa i sitt eget land?

1969 – Sant eller ej. Neil Armstrongs första steg på månen omvandlade utopiernas utopi, det mest befändga, det fullständigt otänkbara, till vardagsverklighet på nyheterna. Att resa till månen – javisst, självklart! – menar vi idag, men resten av universum vilar fortfarande på utopier med stort U…

1989 – Plötsligt och oförklarligt börjar vanliga tyska medborgare att riva ner Berlinmuren tillsammans, och inom kort är Väst- och Östtyskland återförenade. Det var det orealistiska som realiserades. Och kort därefter föll även hela Sovjetblocket samman och min barndoms världsindelning upplöstes tillsammans med kalla krigets järnhårda gränsdragning rakt över kontinenten. Det är den enda utopiska situation jag själv upplevt inför direktsänd teve.

Vad kan 2013 vila på för händelser? 2012 blev inte slutet, och många drömmer nu om början på något nytt, något som mänskligheten aldrig skådat tidigare.

Utan människor som drömmer om det som ännu inte finns skulle vår historia se väldigt annorlunda ut.

Sofie

P.S. I början av juli anordnar vi en internationell ”träff” på vår kursgård i Brasilien tillsammans med likasinnade drömmare från andra delar av världen. Det ska handla om energi, hälsa och ett friskt samhälle, med intressanta möten, föreläsningar och tid för att besöka den äkta brasilianska landsbygden. Programmet är nästan helt klart.  

Annonser

Responses

  1. Vad härligt att få hjälp med att flytta blicken mot högre höjder! Med din hjälp Sofie, med din sammanfattning av dessa stora mänskliga utvecklingssteg, som startat som en liten tanke i någon, blir ju allt möjligt! Vi ser fram emot en GOD framtid med höga vibrationer för mänskligheten i univerum.
    !
    Gunilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier