Skrivet av: djupsnack | 24 april 2013

Snövitssyndromet och att bli frisk genom självinsikt

Dagmar är en av mina elever. Hon är en glad, beläst och mycket elegant kvinna i 50-årsåldern som innan hon kom till vår skola hade lidit av ständigt återkommande lunginflammationer under mer än tio år. Under de nästan fem år som hon deltog i kursen hade hon inte ett enda återfall, men sedan hon på grund av familjeproblem för ett halvår sedan bestämde sig för att ta ett uppehåll så har besvären kommit tillbaka.

Enligt en undersökning från 2008 där 274 av våra elever och kursdeltagare deltog hade hela 86% av de som lidit av någon sjukdom tillfrisknat under kursens gång. Det rörde sig om allt från kroniska kroppsliga sjukdomar och allergier till depressioner.

Jag ska berätta om hur det gick till i Dagmars fall. Hon kallar det själv för Snövitssyndromet.

En dag visade jag en scen ur den klassiska Disneyfilmen, för att vi skulle analysera den ur en helt ny synvinkel. Snövit har just lyckats fly från sin onda och avundsjuka styvmor, och gömmer sig hos de sju dvärgarna djupt inne i skogen. Det är morgon och dvärgarna ska gå till gruvan för att jobba, men först varnar de oroligt Snövit för att drottningen har häxkrafter och kan komma förklädd. Hon måste vara på sin vakt och inte släppa in någon.

Obekymrat står sedan Snövit i köket och sjunger då plötsligt en ohygglig, häxliknande gumma dyker upp i fönstret och erbjuder ett vackert äpple. Det är här det intressanta börjar.

Alla djuren börjar högljutt och intensivt att varna Snövit. Alla varseblir faran – alla utom Snövit, som i stället blir arg på fåglarna för att de stör den stackars gamla kvinnan. Trots djurens enträgna försök att hindra henne, så bjuder hon in fienden i huset och biter i det förgiftade äpplet varpå hon genast somnar in.

Hur kommer det sig att Snövit är den enda som inte märker faran? Hur kommer det sig att hon försvarar häxkvinnan i stället för att lyssna på sina vänner?

Först och främst ser vi naturligtvis ett fall av stor alienation (världsfrånvaro) och censur (att blunda för medvetenheten), där personen inte vill se problemen som finns runt omkring honom eller henne utan låtsas att allt är bra. Typiskt för denna patologi är också att bli arg på den som försöker tala sanning.

Därefter ser vi också en omedveten självdestruktivitet och attraktion för det som är farligt. ”Konsekvenserna visar på vår verkliga intention”, hävdar psykoanalytikern Norberto Keppe, som leder världens idag mest framstående klinik och forskningscenter för just psykosomatisk medicin. Det innebär med andra ord att vi inte är offer för vår situation. Vi har alla självdestruktiva tendenser och onda avsikter som vi inte har en aning om, men som kan leda oss in i många svåra situationer och även sjukdomstillstånd.

Vi föredrar emellertid att se oss som offer, och hittar gärna något yttre att skylla på. I sagan om Snövit är det naturligtvis drottningen som står för ondskan. Vi ser däremot inte att en sådan som Snövit faktiskt är högst delaktig i sitt öde, att hon har gjort ett flertal val som har lett henne dit.

Kort innan Dagmar slutade förra året skojade hon om att den här lektionen förändrade hennes liv. Hon insåg att hon aldrig velat se dåliga avsikter eller själviskhet varken hos henne själv eller andra, och hon alltid sett sig som offer för sin man, sin mamma, ja, även för grannen som tagit hennes garageplats. Självinsikten gjorde att hon började medvetandegöra flera saker i sitt liv, och som en följd blev hon frisk från sin kroniska lunginflammation.

Det är medvetenheten om vårt inre psykologiska liv som gör att vi kan bli friska från psykosomatiska sjukdomar, enligt forskaren och psykoanalytikern Cláudia Pacheco som skrivit boken ”Hälsa genom medvetenhet – teomani och stress”.

I slutet på förra året gick Dagmar emellertid med på barnens krav och lämnade sin egen lägenhet under en längre tid för att låta dottern med man och barn bo där i stället medan deras nya hus restaureras. Hon bor nu temporärt inklämd hos sin son där hon inte alls trivs lika bra som hemma och känner sig tvungen att ta hand om barnbarnen på tider då hon tidigare brukade ha andra aktiviteter som hon uppskattade mycket. Hon är väldigt nere och känner att hon alltid får ställa upp för alla och att ingen gör något för henne.

Och nu har lunginflammationerna kommit tillbaka.

Jag kan rekommendera boken jag nämnde ovan, Hälsa genom medvetenhet, den är en väldigt intressant och lättförståelig bok om sambandet mellan kropp och psyke.

Sofie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: