Skrivet av: djupsnack | 23 augusti 2013

Politisk korrekthet är ofta rent hyckleri, som gör oss socialt stressade

Det är långt ifrån lätt att leva i Sverige, och det beror inte alls på vädret eller mörkret. Även under den varmaste och soligaste sommar finns problemen där. När vi svenskar reser utomlands upplever vi ofta en känsla av frihet och andrum som är svår att sätta fingret på. ”Svenskarna reser inte till någonting, dom reser från någonting”, som Lasse Åberg uttryckte det i Sällskapsresan.

Jag vågar påstå att det svenska samhällsklimatet är mycket sjukare än många andra länders, fast att vår höga materiella välfärd gör oss blinda för de verkliga problemen. Vi lider nämligen ständigt av en förhöjd grad av psykisk och social stress.

En av de främsta orsakerna måste vara samhällets enormt höga grad av censur, olik de flesta andra länder även i Europa. Vi är ständigt på vår vakt för att inte göra fel, inte säga fel, inte skoja om fel saker, och framför allt, inte ha fel åsikter.

Enligt psykoanalytikern Cláudia Pacheco, författare till boken Hälsa genom medvetenhet – teomani och stress, är det just den här censuren mot medvetenheten om oss själva som leder till många sjukdomssymptom i kroppen. Hon är forskare på området psykosomatisk medicin och har ett flertal gånger nämnt just Sverige som ett exempel på hög grad av censur mot medvetenhet och dess konsekvenser i form av stressrelaterade sjukdomar.

Jag ska ge ett exempel på vår svenska censur. En bekant berättade om sina gamla föräldrar som i trettio års tid umgåtts regelbundet med sina grannar, men utan att en enda gång nämna det som de alla visste var onämnbart, det som skulle kunna förstöra deras vänskap för alltid om det kom upp. Politik. Det ena paret röstade nämligen socialdemokratiskt och det andra borgerligt. Skulle det komma på tal under någon middag skulle de med all sannolikhet skiljas åt som griniga ovänner, med ett sår i vänskapen som aldrig skulle kunna läka.

I Sverige, om du inte tänker som jag, så har du fel och är dessutom är du inte riktigt klok, så jag har inte lust att umgås med dig mer.

Vi lider med andra ord av en enormt hög grad av både arrogans och intolerans. Långt ifrån bilden av oss själva som de snälla, ödmjuka och toleranta svenskarna.

Tyngst av allt väger däremot de politiskt korrekta åsikterna som genomsyrar hela samhället ovanifrån. Här kan det bli riktigt spänt. Vågar jag säga så? Vad tycker de andra?

Politisk korrekthet är som vi alla vet oftast rent hyckleri. Det är följsamt och inställsamt, och byter lätt kappa efter vinden. Det är bara en falsk fasad som alla måste hålla upp, annars riskerar man att bli hårt tillrättavisad eller kanske utfryst, förlöjligad, attackerad.

Sverige är kort sagt en åsiktsdiktatur.

Sofie

Annonser

Responses

 1. Välkommen tillbaka Sofie!
  Man blir ständigt påmind om denna ”åsiktsdiktatur” och intoleransen i vårt land – det är bara att lyssna på nyheterna. Många gånger handlar nyheter om politiker eller offentliga personer som gett uttryck för fel åsikter och vi missar tillvarons egentliga frågor när vi snärjer in oss i dessa åsiktsfrågor.
  Självcensuren blir påtaglig i alla möjliga sammanhang.
  Har du lyssnat på ”Spanarna” i P1 ngn gång? Där kan man få skratta åt alla våra märkliga trendiga beteenden. Rekommenderas.
  som sagt: glad för livstecknet./marie 🙂

  • Hej Marie! Jättekul att höra ifrån dig! Jag ska verkligen lyssna på Spanarna, bra tips. Jag avvaktar just nu att några mycket bra nyheter angående Keppe Motorn ska konkretiseras i september, och då kommer jag att publicera ett riktigt ”scoop”. Men jag måste hålla ut så jag inte säger för mycket innan det är helt officiellt. Stort är det i alla fall…

   Kram, Sofie

 2. Ja, jag kommer tänka på en dag i våras då jag var på studiebesök på en barnavårdcentral i Södertälje. Fikarast. Sköterskorna pratade om ungdomarna i Husby som hade börjat kasta sten och bränna bilar, det var kalibalik i Stockholms förorter:”dom har inte fattat att vi har en demokrati här och inte en anarki”, var bedömningen, och ”usch på föräldrarna där som inte håller koll”. Jag som gäst borde väl ha hållit tyst men kunde inte låta bli att säga att unga i Husby är totalt marginaliserade och därför tar till destruktiva sätt att göra sig hörda.
  Tystnaden på detta blev så seg så man kunde ha skurit i den med kniv. PINSAMT och fel. Sen bytte någon ämnet och livet gick vidare.
  Det verkar vara på liv och död att göra/säga rätt och undvika fel. Jag har helt glömt att det också kan vara annorlunda, inte så smårutigt. Bra att du påminde om det, tack!
  Julia

  • Tack för intressant exempel. EFter att ha bott 15 år i Brasilien har jag insett att det faktiskt ÄR helt annorlunda på andra ställen i världen. Här diskuterar man vidare och tycker det är intressant när någon har en annan infallsvinkel eller åsikt. Även om man inte håller med varandra, betyder det inte alls att det blir en pinsam eller dålig stämning. Här har jag haft chansen att delta i samtal mellan katoliker, protestanter, judar och ateister som talar om skapelseteorin versus evolutionsteorin – och det blir ett av de intressantaste samtal jag hört, med helt olika åsikter och övertygelser men med inbördes respekt för den andres rätt att se annorlunda på saken. Fantastiskt. Det enda som kan hetta till rejält här är möjligtvis fotboll…
   Sofie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier