Skrivet av: djupsnack | 05 september 2013

Kina först ut med Keppe Motorn

På söndag presenteras den första storskaliga produktionslinjen av takfläktar powered by Keppe Motor på Sydamerikas årliga industrimässa. Det är en marknadsledare från Hong Kong med inriktning på lågförbrukande motorer som på rekordtid har mätt, gjort kostkalkyler och framställt världens mest högeffektiva takfläkt.

Inbjudan till mässan

Inbjudan till mässa.

De arbetar nu för att byta ut även andra produktionslinjer till keppemotorer för att vara klara till nästa stora mässa i Hong Kong.

Folk får säga vad de vill om kineser, men det här kulturmötet har väckt upp en hel del reflektioner om oss västerlänningar och varför vi har hamnat på efterkälken inte bara vad gäller ekonomi utan också innovation. Jag ska ge några exempel.

Det var 2008 som ingenjören Cesar Sóos fick den första keppemotorn att fungera, efter mer än tio års studier av Norberto Keppes bok The New Physics Derived from a Disinverted Metaphysics. Redan något år senare hade han och hans kollegor utvecklat ett flertal prototyper som alla uppvisade nästan overkligt bra resultat. Till exempel har motorn nästan ingen värmeförlust alls, med följden att den ofta överstiger 90% verkningsgrad och ändå är så lätt att tillverka att man kan göra det för hand. Motorn har redan patent i bland annat USA.

De kinesiska ingenjörerna kom i juli i år för att kontrollera om motorn verkligen håller vad den lovar. Det tog dem inte mer än en timme att besluta sig för att genast ta med sig motorn tillbaka till Kina – och på två månader har de nu alltså en färdig produkt.

Vi kan jämföra det med ett tjugotal stora tyska, italienska, brasilianska och även svenska företag där keppemotorn har valsats runt i en nästan Kafka-liknande beslutsfattningsprocess i snart fyra år. Anledningen är att motorn baserar sig på en princip som ännu inte har fått något akademiskt godkännande. Utan teknologisk certifiering från en erkänd institution vågar eller vill ingen riktigt gå vidare, i synnerhet inte som vissa röster redan avfärdat motorn som en vetenskaplig omöjlighet och alltså rent humbug.

Kort sagt, många avfärdar motorn utan att ens vilja se den, endast av den anledningen att den inte överensstämmer med våra rådande akademiska idéer om hur motorer ska fungera.

Frågan är hur vi ska kunna utveckla ny teknologi om vi bara intresserar oss för sådan teknik vi redan har?

Keppe Motorn tillhör organisationen STOPPA förstörelsen av världen och grundtanken är inte bara att framställa miljövänlig teknik, utan framför allt att väcka upp en debatt om de fel som dagens fysik baserar sig på enligt Keppes teori. Tusentals forskare och fysiker runt om i världen har hört av sig och håller faktiskt med, fast de vågar naturligtvis inte yppa det på jobbet. (Oliktänkande bestraffas inte längre med döden, men däremot ofta med sarkasm eller rena hot. En tysk universitetsprofessor förlorade nästan jobbet häromåret för att han insisterade på att de borde studera keppemotorn närmare.)

Jag ska avsluta med en fras från en vän som är chefsingenjör på ett välkänt svenskt energikonsultföretag och som för två år sedan försökte bjuda in keppemotoruppfinnarna till en konferens om hållbar teknologi i Stockholm och därmed blev uppringd av en journalist från Expressen som frågade hur han som representant för detta ansedda företag kunde bjuda in sådan galenskap till en seriös konferens. Journalisten kunde inte annat än hålla med om att svaret var bra: ”Om vetenskapen ska gå framåt måste vi lyssna till både akademikerna och dårarna, annars står vi bara kvar och stampar där vi redan befinner oss”.

Sofie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier