Skrivet av: djupsnack | 16 september 2013

Vi lever i en inverterad värld!

Vet du inte, min son, med huru lite förstånd världen styrs”! 

       Här om dagen fick jag en bok med latinska ordspråk av en elev och gillade detta talesätt från 1500-talet (enligt sägnen sagt av påven Julius III). Visst styrs världen med lite förstånd. Det viktiga är emellertid att ta reda på orsaken till detta. 1977 var ett speciellt år. Psykoanalytikern Norberto R. Keppe upptäckte då den mänskliga inversionen. På grund av inversion uppfattar vi världen på ett upp- och nervänt sätt och angriper det som är bra för oss själva. Vi tänker, känner och handlar tvärtemot vad vi borde. När en person bygger hus eller utvecklar en motor gör han det vanligtvis på det minst effektiva sättet och när han kommer i kontakt med en annan person utvecklar han negativa känslor som är skadliga för honom själv. Vi ser alkohol, droger och lathet som något fördelaktigt och arbete, studier och ärlighet som skadligt. När en grupp syskon ärver något värdefullt som deras föräldrar arbetat för att åstadkomma under ett helt liv, förstör de ofta arvet under tidsloppet av ett par år.

       På samma sätt avvisar mänskligheten de vackra saker som genier åstadkommit och följer istället fientliga människor. Tycker ni inte att det är chockerande att filosofen Sokrates förgiftades, Jesus korsfästes och Ghandi dödades, medan Hitler på sin tid hyllades. Den amerikanska presidenten Barack Obama, som uppenbarligen vill kriga, fick Nobels fredspris. Det är en skam för Nobelkommitén! När Obama tilldelades fredspriset gav han ett tal som påminde väldigt mycket om den romerska författaren Vegetius ord “Si vis pacem, para bellum “ (Om du vill ha fred, rusta för krig). Det är en typisk inversion. Det är ungefär lika logiskt som att påstå att man måste döda en person för att hon ska leva, att man måste hugga av benen på en människa för att hjälpa henne gå eller att man måste smita ifrån sitt arbete för att få det gjort osv. Jag blev oroad när jag läste i tidningen förra veckan att Obama var i Sverige och talade med vår statsminister Reinfeldt för att få stöd till ett angrepp på Syrien. Varför idoldyrkar svenska politiker USA i deras aggression och korruption?

       Å andra sidan frågar jag mig varför Sverige inte kunde ge asyl åt Julian Assange från Wikileaks som gett världen så värdefull information? Istället anklagades Assange för att ha våldtagit två svenska kvinnor. Det skulle inte alls förvåna mig om dessa kvinnor betalades för att påstå något sådant enbart för att Assanges fiender skulle ha en ursäkt för att sätta dit honom. Samtidigt fruktar Edward Snowden, mannen som hade modet att avslöja PRISM-övervakningen, att hans forna arbetsgivare National Security Agency ska röja honom ur vägen. Bradley Manning som talade om för världen hur oskyldiga människor dödas i kriget ställdes inför rättegång som om han vore en brottsling. Vore det inte mer logiskt att de som verkligen brutit mot lagen straffades?

       Ytterligare ett exempel. År 1633 ställdes Galileu Galilei inför inkvisistionens domstol, eftersom han retat upp teologerna då han satte solen istället för jorden som världaltets centrum. Teologerna var dogmatiska och arroganta och ville inte acceptera att denne “dåre” såg längre än vad kyrkan gjorde. Nu för tiden är det istället många  akademiker som är dogmatiska och fördömmer alla nya idéer som inte stämmer överens med de teorier de själva förespråkar.  

       I denna inverterade värld straffas sanningen, medan lögnen och våldet glorifieras. Jag är tacksam över att en psykoanalytiker har kunnat sätta ord på dessa fenomen (INVERSIONER), som förbryllat mig. Det känns tryggt att det åtminstone finns en vetenskap (studien om psykosociopatologi) som förklarar orsaken till det obegripliga och onda på vår planet. Om fler människor blev medvetna om denna inversion, skulle vi säkerligen leva bättre. Vi skulle kunna ha fred på jorden, tala sanning utan att bli attackerade, acceptera en effektivare ekologisk teknologi, umgås med varandra på ett mindre maskerat och spänt vis,  samt “älska varandra” såsom vår käre Skapare uppmanat oss.

 

Med vänliga hälsningar,

Anna Karin Björnsdotter Lindquist

 

            

Annonser

Responses

 1. Hej Anna
  Viktigt ämne. Kunskapen om inversionen behöver spridas – men man kan heller inte förkasta all mänsklig kunskap – allt är inte inverterat! Att hus byggs på felaktiga sätt idag beror mer på att man sätter ekonomin över allt annat. Det går igen över hela samhället från högsta toppen ända ner på individnivå. (Människor har åstadkommit fantastiska verk under historiens lopp). I och för sig är ju detta ett inverterat förhållningssätt – att värdesätta pengar mer än kvalitet och kultur. Man sätter en prislapp på allt….
  I Platons idealsamhälle styrde filosoferna och längst ner, under soldaterna befann sig handelsmännen (näringslivet). I dag är det i sanning inverterat – näringslivet styr överallt.

  Men jag tror inte att det finns en konspiration när det gäller Julian Assange. Med tanke på hans leverne innan han barrikaderade sig på Ecuadors ambassad, så verkar han vara en minst sagt obalanserad människa med megalomaniska drag. Det är att dra för snabba växlar. De som tagit värsta smällarna är ju Manning och Snowden. Fast allt är inte enbart svart eller vitt. Ingen av oss går fri från obalanser – det gäller att få syn på dem.
  ha det gott
  marie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier