Skrivet av: djupsnack | 02 januari 2014

God handling ger skönhet, hälsa, glädje och intelligens

Hej alla svenskar!

Här kommer några ord om arbete. Att arbeta för något gott innebär hälsa. Vanligtvis tror vi det motsatta: att man blir sjuk, utbränd och trött om man arbetar mycket. Jag talar naturligtvis inte om slavarbete eller ett arbete där personen enbart tjänar en korrupt makt, utan om arbete som gynnar samhället och andra människor. Resultatet av god handling är intelligens, hälsa, glädje, skönhet och utveckling, medan lathet och brist på aktivitet leder till ignorans, sjukdom och depression.  

Psykoanalytikern Norberto R. Keppe skriver i boken “Trilogisk Metafysik 1 – Frigörelsen av varat” att ren handling är människans essens. Människan är på grund av sin inversion emot sitt eget välbefinnande och känner därför mycket motstånd till att sätta sig i handling. En annan orsak till detta motstånd är att arbete ger medvetenhet om våra problem, vilket vi vanligtvis inte tycker om. Vi föredrar ofta att inte göra så mycket själva och istället kritisera andra, som trots sina brister, åtminstone försöker göra något.

Ett lands utveckling beror också på landets produktion och inte på spekulering.

Det finns ett samband mellan mentalsjukdom och viljan att tjäna pengar utan att hederligt arbeta för dem, t.ex genom spekulering, bedrägeri, rån, arv eller socialbidrag. Dessutom finns det ett samband mellan USAs och Europas ekonomiska kris och minskningen av produktionen i dessa länder. I det förflutna hade Europa kompositörer som Mozart, Bach och Beethoven och konstnärer som Da Vinci, Michelangelo och Rafael. Var finner man sådana genier idag?  

En del brasilianare brukar skämta om att Europeer nuförtiden enbart vill resa runt i världen med ryggsäck på ryggen och låta u-länderna arbeta för dem. Många europeiska ungdomar verkar inte ha någon som helst kontakt med verkligheten. Jag läste i tidningen för ett tag sedan om en brittisk reality-show kallad “Young and spoiled” som talar om så kallade Curling-föräldrar. Showen handlar om ett gäng bortskämda ungdomar som aldrig arbetat i hela sitt liv och vars föräldrar planar vägen för sina barn precis som spelarna på en curlingbana sopar banan före spelstenarna. Resultatet är att dessa ungdomar är oförmögna att utföra de lättaste uppgifterna såsom diskning, städning, matlagning och strykning, eftersom de är så vana vid att någon annan gör det åt dem.

Mariane Cederblad, professor emeritus på avdelningen för barn- och ungdomspsykiatri på Lunds Universitet, skriver om unga svenskars psykiska ohälsa och självskadande beteende:

Förbryllande att de unga inte mår bättre.

Det är tydligt att den psykiska hälsan hos ungdomar inte har förbättrats drastiskt under de senaste 20–30 åren. […] Andelen tonåringar som sökt hjälp inom barn- och ungdomspsykiatrin för ångest/depression har däremot ökat. […] De två studierna om självskadande beteenden hos tonåringar i södra Sverige och i Östergötland, som publicerades hösten 2012, är alarmerande. Vad får 20 procent av vanliga elever att skära sig, bränna sig etc? Det är ett desperat beteende som man tidigare beskrivit bara hos svårt psykiskt sjuka på de gamla mentalsjukhusen, hos psykopatiska ungdomsvårdsskoleelever och hos fångar. […] Det svenska samhället har successivt sedan 1945 byggt upp allt som kan gynna en god barndom: mödravårdscentraler, barnbidrag, betald föräldraledighet, daghem, skola för alla, bättre bostäder, barnavårdscentraler, skolhälsovård, barn- och ungdomspsykiatrisk rådgivning och behandling, föräldrautbildning, sociala stödsystem – på många sätt bäst i världen. Varför mår de unga ändå inte bättre? Detta har förbryllat forskarna.”

(Cederblad, Ungas psykiska hälsa förbryllar forskare, Läkartidningen 36, 2013)   

Det som slår mig när jag läser detta är att svenska ungdomar FÅR mycket, men jag frågar mig vad de FÖRVERKLIGAR? Det viktigaste i livet är inte vad man får och har, utan vad man är och gör. Människor borde därför engageras i sund aktivitet. Hjälper samhället inte till att engagera folket i denna sorts aktivitet, är detta ett tecken på att samhället är sjukt. 

Inom integral psykoanalys lägger vi märke till att en deprimerad person som börjar ägna sig åt att förverkliga något bra (inom konst, vetenskap eller liknande) genast känner sig bättre. Att vara självupptagen och lat och enbart tänka på sitt eget välbefinnande och nöjen (resor, fester, kläder, utseende, pengar, dataspel o.s.v.) leder förvånansvärt nog till otillfredställelse.

“Det finns två sorters människor: de som avvisar ren handling och lever i den sensoriella världen, så kallade materialister och de som accepterar ren handling och lever i den rika kärleksfulla världen, personer som leder mänskligheten framåt. De sistnämnda kan vi finna bland stora tänkare, konstnärer och vetenskapsmän som ägnar sina liv åt forskning och mötet med sanningen – och som säkerligen identifierar sig med varandra – oberoende om de är filosofer, teologer eller forskare. Den sanna godheten finner man hos individer som är involverade i god handling. Den sunda människan leder mänskligheten till god handling.”

(Keppe, Metafysik 1)

Jag skulle nu vilja avsluta min text med att parafrasera John F Kennedys klassiska invigningstal från 1961:

”Mina kära svenskar, fråga inte vad ert land kan göra för er – fråga istället vad ni kan göra för ert land.”

 

För att veta mer läs gärna Norberto R. Keppes bok “Trilogisk Metafysik 1 – Frigörelsen av varat” och kapitlet “God handling och hälsa” i Claudia Pachecos bok ABC för Analytisk Trilogi.

Gott nytt aktivt år!

Med vänliga hälsningar,

Anna Lindquist

      

Annonser

Responses

 1. Hej Anna,
  God fortsättning på det här året 2014!
  Det är så uppenbart att inaktivitet leder till sjukdom. Vi ser det överallt i samhället. Men att inte falla för frestelsen att hänge sig åt verklighetsflykt kan vara svårt i vår tid och särskilt i den s.k. I-världen som sköljer underhållning över sin befolkning och som formar människors sinnen till att tro att livets mening är att jobba för att konsumera underhållning – men innebär det att vi måste åter till en tillvaro där kampen för brödfödan är det primära? att vi inte klarar av att ha så mycket ”fri” tid till förfogande? När Gud är avskaffad och man inte ser någon mening i att bry sig om andra – vad återstår? Att leva ”by proxy” – genom andra – i tv-serier och ”realityshower”. ”Ge bröd och cirkus åt folken, så hålls de i schack”. …..det visste redan romarna.
  det finns gott om deprimerade och psykiskt obalanserade unga personer inskrivna i psykiatrin…..de frågar sig inte ens om det finns en mening med livet utan anser det som självklart att det inte finns någon. Vi är en produkt av våra kemiska signaler i hjärnan, säger de. Allt annat är en illusion. Än så länge klarar jag av att leva en dag i taget och möta en människa i taget – att försöka se var och en, men jag måste erkänna att jag ägnar en hel del tid åt verklighetsflykt också……..
  Jätteglad att djupsnack finns!
  marie

 2. Tack för din kommentar Marie. God fortsättning på det nya året för dig också.
  Kram!
  Anna

 3. Mycket tänkvärt!
  Jag tror att en del av problemet ligger däri att barn redan på dagis lär sig en enorm anpassning, foglighet, uppgivenhet. Lugn framför allt. Det leder inte bara till lathet utan till att kreativiteten blir nersövd. Konst ses som dekoration och underhållning, men genom konsten och ett liv nära naturen blir/förblir man en skapande människa.
  Och då blir man obekväm för makthavarna och sämre på att konsumera. TV har också en ledande roll i att passivisera människor. Nu håller de på med läsplattor bland dagisbarn. Jag tycker det är rena hjärntvätten.
  Tack för detta tema, det hjälper att se på Sverige utifrån.
  Julia


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier