Skrivet av: djupsnack | 04 mars 2014

Här i Brasilien slutar allt i pizza

Det är drygt tre månader kvar till fotbolls-VM, men de stora VM-arenorna här i landet är inte ens färdigbyggda ännu. Snabbtåget som skulle binda samman Guarulhos flygplats med São Paulo och Rio de Janeiro har inte ens påbörjats, och flygplatserna är redan nu underdimensionerade i ett land som helt saknar järnvägar. Nu suckar brassarna på sitt vanliga självkritiska vis att VM kommer att bli ett stort och välförtjänt fiasko för alla korrupta politiker som dragit ut på byggena för att kunna överfakturera och därmed tjäna sig en extra hacka. Att det är så det går till vet alla.

Erfarenheterna visar emellertid att allting här i Brasilien slutar i pizza. Yttrycket används flitigt för att beskriva hur politiker och andra maktinnehavare aldrig lider några konsekvenser av sitt handlande. I regel sägs det att lagen bara gäller för de fattiga, inte för de rika. Ett färskt exempel är mutskandalen mensalão där de inblandade politikerna efter drygt tio år av komplicerade juridiska kurvor äntligen har fått sina fängelsedomar, men där de flesta i landet tvivlar på att de dömda faktiskt får sitta av sina straff. Här händer det alltsom oftast att domar aldrig verkställs när det handlar om folk med rätt inflytande inom polis och rättsväsende. Inte ens journalister har tillgång till riktig information, förutsatt att de inte ger sig på att ensamma gräva i fallen för att kolla upp hur länge, när, var och hur dessa personer egentligen sitter av sina straff. Ryktena flödar som vanligt.

På samma sätt går ryktena heta om VM och alla inblandade parter. Brassarna vet såklart att det är de som kommer att få betala notan i slutändan, och det kommer inte att bli billigt. Det sägs att de nybyggda arenorna har kostat mer än några andra arenor i världshistorien, vilket inte alls skulle vara förvånansvärt med tanke på alla parter – inte bara inhemska naturligtvis – som vill ta del av kakan. För att lyckas färdigställa de redan försenade arenorna föreslog regeringen hemlig budgivning på slutbyggena, så att de skulle kunna få loss mer pengar som en nödåtgärd. Protesterna blev enorma och ingen vet än idag om förslaget gick igenom.

Brassar har emellertid en enastående förmåga att omvandla allting till fest, så de har trots allt alla chanser att göra VM till en oförglömlig upplevelse.

Jag minns för några år sedan när Brasiliens tulltjänst plötsligt bestämde sig för att besvara USAs hårda och utdragna passkortskontroller gentemot brasilianare med samma mynt och därför lät amerikanska turister stå i timslånga specialköer medan alla andra turister fick gå rakt igenom. Rio de Janeiros turistnäring kallade då omedelbart in några musiker och dansare från stadens välkända sambaskolor, och de trötta och irriterade turisterna möttes sedan vid utgångarna av leende och lättklädda mulatas som dansade samba tills den mest missmodiga drog på munnen.

För att lättare kunna muntra upp besökarna i juni, ryktas det därför om att regeringspengar i år har gått till exempelvis engelskundervisning för prostituerade i VM-städerna. 

Det är i slutändan samban, musiken och brassarnas unika förmåga att göra fest av allting som mest hänför turister och besökare här i landet. Stämningen är hög under vilken fotbollsmatch som helst, och de stora lagen drar lätt 50.000 fans till läktarna både onsdag, lördag och söndag. För den mer kritiska brasilianaren är det dock ett bevis på folkets lätthet att blunda för problemen.

Vi svenskar vinner i organisationsförmåga, men förlorar stort i flexibilitet. En gång för många år sedan när jag bodde i Frankrike såg jag en skämtaffisch om europeers olika särdrag, där svensken hade gjort knut på sig själv. Texten löd något ironiskt om svenskarnas ofattbara flexibilitet. Jag tror att få av oss märker att vi faktiskt är neurotiska när det gäller schemaläggning. Vi tror på fullaste allvar att vi kan planlägga livet och världen, och tappar fotfästet när något oväntat inträffar. Det ligger en grad av teomani[1] i det, att tro att vi har sådan kontroll över framtiden när världen faktiskt ser ut som den gör.

Jag ska ge ett exempel. Varje gång vi tar emot grupper av svenska nykomlingar här i Brasilien måste vi se till att schemat hålls även om den yttre verkligheten faktiskt inte tillåter det. Jag minns en gång då det stod på schemat att vi skulle åka till ett vattenfall nästa dag förutsatt att det inte regnade eftersom det gör lervägen oframkomlig, och att vi i sånt fall skulle åka och besöka en kolonialstad i stället. När regnet nästa dag öste ner i ett tropiskt skyfall blev ändå hälften av svenskarna alldeles upprörda över att behöva ändra på schemat ”sådär i sista stund” och undrade om de i sånt fall inte skulle få se något vattenfall och ”herregud vad allt här är oorganiserat”. Detsamma när guiden i Rio de Janeiro bestämde att det var bättre att ta taxi upp till Kristusstatyn för att slippa ifrån några timmar i spårvagnskön, och många svenskar blev spända och stressade för att upplägget plötsligt ändrades och ”Varför ska vi åka taxi? Är det någon som förstår vad det är som händer? Vad kostar det då, vi har ju redan betalat för den här resan, eller hur?” Guiden förstod inte alls varför alla plötsligt var så arga när han hade hittat en så bra lösning.

Idag är det den stora karnevalsdagen i Brasilien och imorgon kommer ”den gråa onsdagen”, som den kallas; dagen då den stora folkfesten är över. Men som sagt, snart är VM här och ingen har en aning om hur det kommer att gå. Kort därefter följer valet, och de kritiska hävdar såklart att det inte är en slump att presidentvalet alltid sker samma år som VM i fotboll…

Lite Brasilienreflektioner från Sofie


[1] Enligt psykoanalytikern Norberto Keppe är teomani vår önskan att vara som en gud, i det här fallet med allsmakt och total kontroll.

Annonser

Responses

  1. Mycket tänkvärt å mycket roligt ! Tack Sofie.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier