Skrivet av: djupsnack | 28 mars 2014

Första Keppe Motor fläktarna klara i Kina

Igår tillverkades de första 2000 fläktarna powered by Keppe Motor, efter månader av tester och kvalitetskontroller. Fläkterna blir runt 90% energisnålare än alla andra takfläktar, och man har redan räknat ut att om ett land som Brasilien byter ut alla sina takfläktar mot denna kan man stänga en av turbinerna i det gigantiska vattenkraftverket Itaipu under flera månader. Universe Keppe Motor fläkt

I februari bekräftades att motorn är ”den mest effektiva och energisnåla på den brasilianska marknaden idag i sin kategori”, enligt the Official Performance and Safety Tests Report genomförd av Testtech Laboratórios de Avaliação da Conformidade Ltda. För den som vill se rapporten, klicka här

Svenska företag, ingenjörer och även teknologiska universitet har redan haft chansen att själva se och mäta motorn. Ett sydsvenskt universitet utlyste till och med keppemotorn som examensarbete för ingenjörseleverna, men de första intresserade och väldigt trevliga tjejerna som hörde av sig avråddes senare av sin handledare. Sanningen är att de flesta har uppvisat förvånansvärt lite vetenskaplig nyfikenhet, och oftast avvisat motorn innan de ens sett den – eller obegripligt nog även efter att själva ha testat och bekräftat den höga verkningsgraden.

Hur förklarar man det? Många är alldeles för rädda för vad andra kunniga inom området ska tänka om mig eller det viktiga institut jag representerar om jag tittar närmare på något sådant. Om jag ens nämner det. Man ser sig oroligt omkring för att höra vad alla andra tycker först. Precis som vi i Sverige gör med i stort sett allt.

Problemet är såklart att vi i väst halkar efter. Länder i öst som inte bryr sig lika mycket om västerländska akademiska dogmer är helt enkelt mer praktiska och handlingskraftiga. Ägarna till fabriken i Kina kom plötsligt och oväntat till labbet i Sao Paulo i juli förra året och bad om att få mäta själva för att se om motorn höll vad den lovade. De hade hittat information på nätet, och eftersom deras fabrik är världsledande i kvalitet och högeffektivitet så åker de själva runt i världen och undersöker all ny intressant teknologi.

De kom med flyget från Hong Kong, hämtades på flygplatsen och ville inte ens åka till hotellet först utan direkt till labbet. Sedan mätte de i drygt en timme, räknade, diskuterade (på kinesiska) och bestämde sig sedan på fläcken – vi vill använda er motor i våra fläktar. Två dagar senare åkte de tillbaka till Kina med en prototyp att studera för industriproduktion.  

De första 2000 takfläkterna Universe skeppas nu till Brasilien för försäljning. Ingenjörerna som efter 10 år av studier lyckades bygga den första keppemotorn 2008 har ny flyttat hela labbet till Kina. Jag träffade dem när de kom på besök i februari och de har fullständigt ändrat både sin egen och mina vänners syn på Kina, i alla fall av de södra delarna. Fabrikerna de har besökt är rena och moderna, med oerhört höga krav på kvalitet, lönerna är mycket bättre än i Brasilien, skatterna nästan obefintliga och även ägarna står med på fabriksgolvet och jobbar dessutom mer än någon annan. Men framför allt, produktiviteten och driftigheten i landet är så hög att allt fungerar i oerhört snabbt tempo. Vad de än behöver av exklusiv mätutrustning eller specialanpassade motordelar så har de det på bordet inom 24 timmar.  

De har nu tagit fram ofattbart energisnåla tvättmaskiner, vattenpumpar och andra hushålls och jordbruksprodukter för att påbörja masstillverkning. Kina väntar inte. Miljön tackar. Det var en oväntad kombination.

Glada hälsningar från Sofie

Annonser

Responses

 1. super! Nu väntar jag bara på luftvärmepumpen! Ótimo!!
  ps. I dagens Metro (gratistidning) visades en fruktansvärd bild från en stad i Kina insvept i smog som gjorde dagen till natt – ett mardrömsscenario. Man förstår deras iver.
  kram//marie

  • Hej Marie! Kul att höra från dig! Det verkar som om Kina har bestämt sig för att göra den här miljöfrågan till nummer ett de kommande åren. Nu inväntar vi fläktarna här i Brasilien, det tar sin tid att skeppa över. De är på väg att ta fram fläktar nu, till köksfläktar, badrumsfläktar etc. Det är riktiga miljöbovar eftersom det finns så ofattbart många i världen. Man glömmer ofta att det är de här små motorerna som sammantaget drar massor av el.
   Många kramar, Sofie

 2. Undrar vad de tröga svenska teknikerna säger om detta. är det någon som vet ?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier