Skrivet av: djupsnack | 02 maj 2014

Varför avvisar kvinnor bra män i sina liv?

       Har ni någonsin hört talas om Stockholmssyndromet? Det är ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer tar parti eller till och med förälskar sig i kidnapparen. Det är ett märkligt fenomen som inte enbart äger rum i Stockholm (som namnet antyder) utan i hela världen. I Brasilien finns det en seriemördare vid namnet Francisco de Assis Perreira, också känd under namnet ”maníaco do parque” (parkgalningen). Han har våldtagit och mördat 4 unga kvinnor och hur förvånansvärt det än låter, erhåller han ett stort antal kärleksbrev i fängelset från förälskade beundrarinnor. En månad efter att han fängslades erhöll han inte mindre än 1000 kärleksbrev! Vad är det som händer med dessa kvinnor? Psykoanalytikern Claudia Bernhardt Pacheco skriver i boken ”Women on the couch” att kvinnan lider av en inversion. Den neurotiska kvinnan ser den kärleksfulla mannen som kall och den kalla mannen som väldigt kärleksfull. Pacheco beskriver hur hon många gånger tagit emot kvinnliga patienter i analys och till sin förvåning lagt märke till hur dessa kvinnor övergett goda makar och söner för en relation (med en oärlig, aggressiv man) som kort därefter fått ett plågsamt slut. Pacheco skriver ”Enbart efter att ha analyserat många kvinnor med detta problem lyckades jag förstå vad som händer med dem. Den kärleksfulla mannen ägnar sig alltid åt sitt arbete. Han är seriös, trogen och pliktmedveten. Därför har han inte tid att ge mycket uppmärksamhet åt kvinnor och behandlar dem naturligt som vilken annan människa som helst. Kortfattat kan vi säga att han inte ser en anledning till att smickra och skämma bort kvinnor. Emellertid är mannen med dåliga avsikter alltid redo att berömma dem. Han tillbringar en stor del av sin tid för att utveckla tekniker hur man behagar kvinnor för att erövra dem och dominera dem. Han undersöker noggrant deras själar och hjärtan för att ta reda på vad de mest tycker om att höra och vad de mest uppskattar att han gör. Uppenbarligen  har den sortens man inte tid att ägna sig åt viktiga saker såsom arbete, familj, hjälpa sin nästa, utveckling av vetenskap och social välfärd. De är kalla, beräknande megalomaner med en mask av ”kärleksfullhet”.”(Pacheco, Women on the Couch, 1987, Próton Editora) Den neurotiska kvinnan vill bli behandlad som en gudinna och står inte ut med en mer normal man som har andra intressen i livet än henne. Detta gör henne nämligen tvungen att känna sina egna problem.

       Under åren som jag arbetat som lärare och psykosocioterapeut har jag lagt märke till att när en kvinna attackerar och talar överdrivet illa om sin make, är det underligt nog för att han är en bra man. Kvinnan lider ofta av avundsjuka gentemot mannen. Det latinska ordet för avundsjuka är invidere och betyder ”att inte se”. Den trilogiska definitionen på avundsjuka är att inte se det goda som existerar inom en själv eller det goda som existerar i andra personer och i vår omvärld. Den avundsjuka personen förstör det goda för andra och för sig själv. Trots att en kvinna kanske har en genial, kärleksfull man vid sin sida så ser hon det inte och ägnar istället all sin tid åt att finna hans brister, vilka hon sedan använder som en ursäkt för att angripa honom. I analys kan vi även se att det är vanligt att modern ger en negativ bild av fadern inför barnen och försöker få dem att se honom som en fiende. ”Din pappa arbetar bara. Han tänker bara på  pengar. Han bryr sig inte om oss” ”Din pappa är ett fyllo. Han slösar bort alla pengar på sprit.” ”Din pappa har andra kvinnor.” ”Lyssna inte på din pappa. Han vet inte vad han talar om.” är typiskt avundsjuka kommentarer. Resultatet är ibland att sönerna får en så dålig bild av vad det innebär att vara man att de istället imiterar sin mamma och anammar en kvinnlig attityd i livet. Döttrarna kan utveckla en mansfientlig attityd i likhet med sin mamma. Ibland kan en kvinna bli så olidlig i sina avundsjukeattacker gentemot maken att hon så småning om går miste om honom. När hon sedan förlorat den bra situationen hon levt, klagar hon och jämrar sig över att hon är ensam och övergiven.      

       Det verkar som att människan tycker om att lida och klaga. Psykoanalytikern Norberto R. Keppe skriver i boken ”Alla sjukdomars ursprung” att det allra svåraste för människan är att acceptera det goda. Vi tror vanligtvis att vi vill det som är bra för oss själva, men vi agerar ofta enligt våra emotioner som är inverterade och grundar sig på avundsjuka. Den franske filosofen Rochefoucauld skrev ”Det är svårare för en människa att stå ut med det som är bra än det som är dåligt.” ”Människan är bara lycklig när hon är olycklig” och ”Det är lättare att vara otrogen när förhållandet är bra.”, vilket tydligt visar att Rochefoucauld hade insikt i hur motsägelsefull människan är i sin patologi.

       Kan det vara så att människan fått den felaktiga uppfattningen  att det är ädelt att lida? Jesus dog för oss på korset. Han led för vår skull. Munkarna i Opus Day slår sig själva med piskor för att på något vis rena sig från sina synder. I filmen Rosens namn är de religiösa förbjudna att skratta. Jesus sade en gång att det är svårare för en rik man att komma till himlen än det är för en kamel att ta sig igenom ett nålsöga. Innebär det att vi borde vara fattiga? Antagligen har Bibeln och Jesus ord feltolkats. Det kan inte vara möjligt att lidande och fattigdom är vägen till himmelriket. Om en person har ideal och vill förverkliga något är det ju snarare en fördel om han har pengar att investera. Norberto Keppe skriver i boken Glorifiering: ”Liknelsen om den rike mannen som inte kommer till himlen tolkas vanligtvis ur en socio-ekonomisk synvinkel, och inte ur den psykologiska synvinkeln att det handlar om en man som inte vill använda sina inre rikedomar (enbart sina materiella rikedomar). Annars skulle Jesus ha rekommenderat fattigdom, vilket är orimligt med tanke på att Han är ägare till den största av rikedomar, de oändliga rikedomar som finns.” (Keppe, Glorificação (Glorifiering), 1987, Editora Protón) Den fransk-schweiziske reformatören Calvin å andra sidan sade att de rika var välsignade av Gud, vilket emellertid också var en överdrift.

       Den intergrala psykoanalysens upptäckter bekräftar att många människor tycker om att lida. Ett melakoliskt tillstånd utlöser till och med substanser som stimulerar samma regioner i hjärnan som njutning gör. Sexuellt sett kan vi se detta i sadomasochismen där den masochistiske individen njuter av att bli plågad. Men även i vardagslivet verkar det som att många människor på ett omedvetet plan vill bli dåligt behandlade och avvisade av andra för att kunna känna sig som offer. En del depressiva personer provocerar och irriterar paranoida personer enbart för att få ”njuta av” att bli attackerade.   

       Jag minns en kvinna i analys som var gift med en mycket våldsam, komplicerad man och som efter över tio år slutligen skiljde sig. Kvinnans bekanta tyckte att det borde vara en lättnad för henne. Emellertid utvecklade kvinnan efter enbart två veckors tid en knöl i bröstet. Man skulle kunna tolka detta som att hon bytte ut sin “knöl” till man mot en knöl i bröstet, precis som om hon ständigt letade efter något som skulle kunna bringa henne lidande. Detta handlar om en stor inversion i våra liv, precis som om glädje, hälsa, kärlek och rikedom vore något felaktigt och det rätta vore sjukdom, uppoffring, lidande och fattigdom. Denna inversion är dessutom något som gynnar de mäktiga, för de kan ta beslag på våra rikedomar då vi tror att fattigdom är bra.

       Naturligtvis är det inte bara kvinnan som är inverterad, även om jag fokuserat mer på kvinnans patologi i den här texten. I samhället finns det ett slags tabu kring att tala om kvinnans problem, vilket är skadligt för kvinnan själv. För att kvinnan ska må bättre, måste hon medvetandegöra sin avundsjuka och sina inversioner så att hon kan acceptera det goda i sitt liv (vilket naturligtvis omfattar även fina män!). Jag rekommenderar läsningen av boken ”Women on the Couch” för dem som vill fördjupa  sig i ämnet.

 

Stora kramar till alla!

Anna Lindquist         

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier