Skrivet av: djupsnack | 05 juli 2014

Avund i fotbollsvärlden

Igår vann Brasilien mot Kolombia (2-1)! Vi satt ett gäng på 60 pers och vrålade av glädje när Thiago Silva och David Luiz gjorde mål. Men någonting störde min lycka på slutet av matchen. Den kolombianska mittfältaren Juan Zúñiga satte sitt högra knä i Brasiliens bästa spelare Neymars rygg i 43:e minuten av andra halvlek. Vilket skamlöst beteende! Han fick en fraktur på tredje ländkotan och kommer inte att kunna delta i slutspelen. Och Zúñiga fick inte ens ett gult kort. Och det var inte första gången Neymar blev påhoppad. Ända från första matchen har spelare från motståndarlaget gjort allt för att skada honom i en tydlig yttring av avund och domarna har inte beskyddat honom. Till och med de brasilianska jornalisterna har angripit honom med flera illa-sinnade kommentarer. Sniff sniff! Neymars dröm ända sen han var en liten pojke var alltid att vinna VM. Jag gillar Neymar. Även om Brasilien kan vinna VM utan honom, representerar han glädje och kämparanda för det brasilianska folket. Det gör mig upprörd att kompetenta, talangfulla människor i allmänhet blir så attackerade. Inte enbart i fotbollsvärlden men överallt: i arbetslivet, i familjen, i skolan, i samhället etc.

Istället för att själv försöka spela snyggt (förverkliga) och glädja publiken (mänskligheten), föredrar den avundsjuke spelaren (människan) att angripa den som vet hur man spelar (förverkligar). Det är tröttsamt. Världen behöver omedelbart medvetandegöra den enorma avundsjukan, som är grunden till alla mänsklighetens problem. I boken ”Alla sjukdomars ursprung” förklarar psykoanalytikern Norberto Keppe innebörden av avund på följande vis:

Varje känsla av avund påverkar livet i sig, och till och med skapelsen. Det som mest stör den avundsjuke personen är inte den andre personens beteende, utan hans vara – han vill inte att personen han är avundsjuk på ska existera och anstränger sig till det yttersta för att han ska gå under. Den avundsjuke personen beundrar inte genier, vilket är anledning till att han inte tar vara på det goda som genierna förmedlar. Ju mer avund, desto mindre ideal och ju mindre avund, desto större ideal. […] Om människan inte varseblir sin avund är det omöjligt att förverkliga någonting över huvud taget. Därför är det absolut nödvändigt att placera psykoterapi som ett grundläggande element, för att den sanna kulturen och civilisationen ska kunna existera.”

 

Stora kramar till Brasiliens härliga fotbolls-hjälte Neymar och till alla er som kämpar för att åstadkomma något bra och blir attackerade på grund av det!

 

Anna Lindquist

 

Annonser

Responses

  1. Date: Sat, 5 Jul 2014 18:03:39 +0000 To: crislandemalm@hotmail.com


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier