Skrivet av: djupsnack | 15 juli 2014

Det här VM har gett Brasilien en välbehövd läxa – och inte bara om fotboll

Hej!

Livet går långsamt tillbaka till det normala här i Brasilien. VM är över, flaggorna och biltutorna är borta. Fotbollsfiaskot kommer dock att leva kvar i generationer. Den enda lättnaden är att Argentina åtminstone inte gick och vann alltihop här på hemmaplan. Argentinas hundratusentals supportrar har inte bara fyllt stadiorna, utan även Copacabana och andra turistställen här i landet, med sina rytmiska och vitsiga arenasånger där de naturligtvis menar att Maradona är bättre än Pelé och att de lovar att ta hem guldet på Maracaná.

Ni kan aldrig ana vilken overklig stämning det var här i onsdags, efter katastrofmatchen mot Tyskland. Brassarna, och vi andra också, vaknade upp som efter en otäck mardröm där man snart inser att det bara var en dröm och att matchen egentligen aldrig har ägt rum. Men det hade den. Det gick utöver allt fotbollsförstånd, kunde bara inte ha hänt. Ärligt talat, den matchen går till historien och kommer att analyseras av idrottsvärldens psykologer och experter i åtminstone 100 år. Här i Brasilien var det emellertid bra att det gick såhär, det är i stort sett alla överens om. Sanningen blottades på det mest pinsamma sätt, och nu hoppas alla att något kommer att göras åt saken.

”Det här är inget land, det här är en marknadsplats,” var det nån som sa efter matchen. Här styr pengarna allt. Här kommer inte de bästa spelarna in i ungdomslagen, utan de vars pappa känner rätt person eller kan betala. Inte heller blir de erfarna storspelarna inbjudna att delta i VM: Kaká, Ronaldinho Gaúcho, Robinho, därför att de redan är över på marknaden. De kan inte säljas till någon storklubb längre. Att sätta in okända lirare och därmed höja deras marknadsvärde inför en eventuell försäljning däremot, det är intressant för inblandade agenter och tränare. Ingen enda människan i Brasilien hade hört talas om Hulk, Fernandinho, eller de flesta andra landslagskillarna innan VM började. Och Kaká satt på läktaren, trots att han gjort allt för att få vara med.

Det hade faktist varit väldigt dåligt för Brasilien att vinna det här VM, för då hade ingen velat se verkligheten: den brasilianska fotbollen har blivit usel. Var är sambafotbollen? Var är alla riktiga brassespelare? Här i landet vill man se så kallad ”futebol criativo”, oförutsägliga passningar, dribblingar, överraskningar. Hela världen vill se det. Tyvärr säljs de unga brassespelarna snabbt till utlandet och förlorar sin teknik, eftersom de måste lära sig att ingå i ett taktiskt och hårt spel. Robinho är bara en av raden otroligt begåvade dribblare som kommer tillbaka helt kuvade från framför allt Englans liga.

Och så Tyskland då. Vilket beundransvärt folk och land. Hör ni vad märkligt det låter att uttrycka sig så positivt om Tyskland? Vi lär oss tidigt att ogilla de arroganta och tråkiga tyskarna. USAs aldrig sinande andra världskrigsskildringar hjälper till att bygga upp idén om de känslokalla och hårda tyskarna. Vi glömmer lätt att Tysklands bidrag till historien innefattar bland det rikaste och bästa vi har av både klassisk musik, vetenskap, teknik och filosofi. Och här i landet har de varit riktiga gentlemen under hela VM.

Efter katastrofmatchen förra veckan har det tyska landslagets insats här i landet blivit en medvetenhet som kommer att stå sig. Och det beror inte bara på fotbollen. Tyskarna byggde upp en egen hotell- och träningsanläggning i form av vackra bungalovs vid stranden i delstaten Bahia, där de bodde under hela VM. Det tyska landslaget reste runt i regionen och besökte skolor och indianbyar. De spelade fotboll med barnen i den lilla byn och lärde sig portugisiska. Efter katastrofmatchen där Brasilien förlorade med 7-1 var det inte en enda tysk som gjorde narr av brassarna, utan i stället postade de tyska spelarna jättefina Twitters till det brasilianska laget och till hela det brasilianska folket där de – på portugisiska och engelska – ber alla brassar att inte skämmas för det här utan veta att Brasilien alltid kommer att vara det bästa som finns inom fotboll och en inspiration till dem. De har det tyska fotbollsförbundet publicerat en tack-video på internet till brassarnas gästvänlighet och ett meddelande där de tackar för den här tiden i landet och säger att ”detta VM kommer att leva kvar i våra hjärtan, framför allt tack vare er”.

Dessutom, till stor skam för den brasilianska regeringen och även för de stormrika brasilianska spelarna som kommer tillbaka från Europa, så har det tyska landslaget och fotbollsförbundet donerat pengar för att hjälpa lokalbefolkningen regionen där de bodde under turneringen. De blev rörda över de hemska förhållandena för barnen i de fattiga skolorna och indianreservaten.

Självrannsakan är bra, det kan leda till förbättringar om man verkligen accepterar den medvetenhet som kommer upp. Här hoppas många att det djupkorrupta brasilianska fotbollsförbundet ska lära sig något av tyskarnas många år av idogt tränande och reformer för att nå hit. ”Här i landet tror man för mycket på mirakel, medan tyskarna tydligt visade att det är genom arbete och hård träning som man kommer långt”, sa den kände psykoanalytikern och socialvetaren Norberto Keppe på radio efter matchen.

Tyskarna var värda guldet, de spelar rent och har ett fenomenalt bra passningsspel och bra målskyttar. Tysk precision, vad kan man säga.

Nu är det över. Livet börjar åter i São Paulo. Alla är tillbaka på jobbet… utom Felipão (tränaren, så som han kallas här), som tur är…

Kram,
Sofie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier