Skrivet av: djupsnack | 24 mars 2015

History Channel om Keppemotorn, makt och girighet

History Channels nya dokumentär om energi och makt – med det passande namnet Power – har lovordats i alla länder där den visats och har sänts i repris otaliga gånger under de senaste månaderna. Vissa hävdar att det är den i särklass viktigaste dokumentär som visats på History Channel.

Den visar hur teknikutvecklingen ofta bromsas upp av girighet, och hur vetenskapshistorien till stor del styrts av de som håller i pengarna. Forskare som upptäcker nya och bättre alternativ får inte alltid chansen att publicera – eller smutskastas som charlatans och pseudovetenskapare. (Vi ser det inte minst inom läkarvetenskapen.)

Dokumentären inleds med Keppemotorn, som baseras på Norberto Keppes och Nikola Teslas teorier om energiutvinning direkt ur luften (universum). Teslas kamp i början på 1900-talet för att bevisa att mänskligheten skulle kunna få fri tillgång till ren och förnybar energi låg givetvis inte alls i J. P. Morgans och de andra investerarnas intressen, medan Einsteins teori om energiutvinning ur materia däremot var mycket intressantare. Den som äger olja eller annat bränsle blir inte bara stormrik utan även mäktig. Alla behöver energi, och vi måste ständigt köpa den från någon – eller erövra den med våld.

Keppemotorn har jag skrivit om förut här på Djupsnack. Däremot har nu boken bakom motorn getts ut på svenska och finns att ladda ner från exempelvis Adlibris bokhandel online (klicka här). I boken Den nya fysiken härledd från en desinverterad metafysik söker författaren Norberto Keppe visa hur den moderna vetenskapen baserats på en gammal missuppfattning om att allt i grunden är materia. Basen till allt är i stället energi, menar Keppe, och den skulle även kunna kallas essentiell energi eftersom den utgör byggstenarna till allt som existerar. Han visar hur man utifrån energielementet kan förklara en mängd olösta frågor inom den moderna fysiken.

Baserad på boken och under Keppes vägledning lyckades slutligen ingenjörerna Cesar Sóos och Roberto Frascari ta fram Keppemotorn, som förra året tilldelades Brasiliens A-klass märke för högsta energibesparing och verkningskraft. Motorn har dragit igång en internationell diskussion om Tesla och Einstein igen, vilket dokumentären Power har tagit fasta på. Om det visar sig att Teslas och Keppes teorier är riktiga så betyder det med andra ord att vi har bränt upp planetens resurser och fördärvat naturen helt i onödan, endast för att några sluga miljardärer har velat behålla kontrollen över energiproduktionen.

1,5-timmes dokumentären Power producerades av ett mexikanskt filmteam och finns tillgänglig på youtube på spanska och portugisiska, men en mycket sevärd 3-minuters trailer finns med engelsk text på youtube: klicka här för att se den.

Hälsningar från Sofie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier