Skrivet av: djupsnack | 24 april 2015

Vilken neurotisk utvecklingsfas befinner du dig i?

Är det bästa du vet att äta, dricka, skvallra eller röka? Är du passiv och beroende av andra? Då är det möjligt att du befinner dig i den orala utvecklingsfasen.

Är det viktigaste i ditt liv pengar, makt och materiella ting? Tycker du om att kontrollera allt och alla i din omgivning? Då lider du antagligen av en fixering vid den anala utvecklingsfasen.

Är du narcissistisk och egocentrisk? Då är du nog fixerad vid den genitala utvecklingsfasen.

Psykoanalytikern Norberto R. Keppe skriver i boken “Hälsans ursprung” att människan blir sjuk när hon placerar det sinnliga elementet över det psykologiska t.ex när hon ger mer värde åt mat, kapital och sex än åt hälsa, arbete och kärlek.

Enligt den ungerska psykoanalytikern Ferenczi går människan igenom tre utvecklingsfaser. Den första fasen kallar han den orala fasen (0-2 år) då munnen betraktas som den centrala erogena zonen då lustkänsla uppstår när barnet suger på bröst, napp eller tumme. Under den orala fasen är bebisen mycket beroende. Den andra fasen är den anala fasen (2-4 år) då barnet lär sig kontrollera sin egen avföring och inte längre behöver blöjor. Barn i denna fas tycker om att bita och blir ofta aggressiva, avundsjuka och sadistiska. Det är t.ex. vanligt att barnet trampar på en kompis sandslott eller tar kompisens leksak, trots att han själv inte vill leka med den. Den tredje fasen är den genitala fasen (4-6 år) då barnet börjar lägga märke till skillnaden mellan pojkar och flickor. Flickorna blir mer narcissistiska och vill själv välja sina kläder. De klär gärna ut sig i mammas högklackade skor och vill använda läppstift och nagellack. En störning i en av dessa faser leder, enligt Ferenczi, till en given störning i vuxen ålder. Den orala personen tycker om att dricka, röka, äta och prata och är dessutom mycket beroende. Den anala personen är materialistisk, fixerad vid pengar och makt och brukar dessutom vara avundsjuk och sadistisk. Maktmänniskor är vanligtvis anala individer som känner njutning av att se folk lida. Den genitala individen är narcissistisk, egocentrisk och ytlig och lever utanför verkligheten. Den neurotiska personen i allmänhet tänker i allmänhet bara på sig själv. Den mogna människan, å andra sidan, är altruist och bryr sig om mänsklighetens välbefinnande. De mogna människorna finner vi bland vetenskapsmän, teologer, tänkare och konstnärer som ägnar sina liv år att göra något bra för andra människor, t.ex. den serbiska fysikern Nikola Tesla som hade över 700 patent och som skrev i sin dagbok att pengar inte hade samma betydelse för honom som de hade för andra människor och att han investerade alla sina pengar på sina uppfinningar för att göra livet en aning bättre för mänskligheten. (Se gärna dokumentären Tesla – Master of lightning https://www.youtube.com/watch?v=RB882PSnnJY) De mogna individerna ägnar sig åt god, vacker och sann handling och accepterar andliga, kärleksfulla, estetiska och konstärliga värden i sina liv. Man kan tro att de som lever enligt njutningsprincipen är lyckliga, men i själva verket är de ledsna. Sann glädje kommer nämligen från ett fullkomligt transcendentalt liv.

För att veta mer, läs gärna Keppes böcker Hälsans ursprung och Trilogisk Metafysik 1 – Frigörelsen av Varat.

Med vänliga hälsningar

Anna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier