Skrivet av: djupsnack | 23 december 2015

Kristus kom med ett av historiens mest positiva budskap

Är Gud verkligen en hård och straffande despot som vill att vi ska lida för att komma till himlen? Som före detta prästlärling inom den katolska kyrkan och sedermera en av världens mest betydande psykoanalytiker förklarar Dr. Norberto Keppe hur felaktigt de religiösa institutionerna har tolkat Gud och hur stora konsekvenser detta har haft för oss sekulariserade människor.

Förra året gavs Norberto Keppes bok Förhärligandet ut på svenska. Det är en djupgående och mycket inspirerande beskrivning av människan och hennes Skapare ur ett både teologiskt, filosofiskt och samtidigt vetenskapligt perspektiv. Som psykoanalytiker förklarar han vad det är i oss människor som gör att vi har så svårt att handskas med andliga frågor inom oss själva och i samhället.

Som en julhälsning skickar jag här ett utdrag ur boken:Nativity Scene

Allt som Kristus visade och gjorde utgör det mest hoppfulla och glädjerika budskap som funnits. Överallt där han gick sökte han bota sjukdomar, förlåta svagheter och visa upp himmelrikets skönhet. Han dömde aldrig en enda människa, tvärtemot upprörde han sig över hycklarnas uppträdande när de ofredade sina medmänniskor. Hans främsta arbete var att klargöra att Gud är god och att han ville se alla människor som sina egna söner och döttrar – och huvudskälet till hans tillvaro här var att föra mänskligheten till välbefinnande och lycka. Han belyste också att livet är den största gåvan av alla och att Gud handlar precis som en far som gläds över att kunna ge sina barn allt som är gott.

Gud är den mest glädjerika varelse som finns. Se bara på älvarnas porlande, vindarnas sus mellan träden, fåglarnas lediga flykt, solen som skiner i sin färd över himlen, melodierna och dofterna som sveper från lunderna, molnen som far lyckliga i skyn, och framför allt den otroliga skapelsen, som höjer sig nästan utan slut och som förkunnar en annan, där det inte kommer att finnas några fler begränsningar.

Vi måste vara uppmärksamma på det faktum att Gud inte alls känner för oss vad vi känner för honom. Det vill säga, vår kärlek och vår böjelse är begränsad, medan hans är obegränsad. Vi är partiella, han är helt och hållet fri. Vi gör restriktioner på vad vi känner, det gör inte han, i synnerhet när han förlåter våra fel och accepterar oss helt och hållet, utan några förbehåll. Vi skulle kunna säga att han är fullständigt gränslös i sin kärlek till oss.

Kristus talade till oss som Gud; vi måste tala till honom som människor. Kristus talade i form av den som har gett oss all kärlek, samt livet och själva evigheten; vi måste tala om den ynnest vi fått genom denna sanning, skönhet och godhet – och framför allt vår djupa tacksamhet för allt han har gjort för oss, då han har visat oss att han uppskattar varje försök vi gör att närma oss honom.

 

God jul!

Sofie

 

Annonser

Responses

  1. Tack Sofie! Allt Gott på det nya året 2016


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier